Nokian hulluista vuosista haastattelukirja

Mahtivuosinaan kännykkä-Nokia vei Suomen maailmankartalle. Samalla valtion päätöksentekoa ohjailtiin Gaudeamuksen Nokian valtakunta-kirjan mukaan kulisseissa yrityksen etujen mukaisesti. Alihankinnan siirtäminen ulkomaille jätti jälkensä Nokian ympärille kietoutuneeseen yhteiskuntaan.

Kasvun vuosina Nokian edut ohjasivat Nokain Valtakunta-kirjan mukaan Suomen politiikkaa, taloutta ja mediaa Suomessa. Venäjän kaupan romahdettua Suomen menestys riippui Nokiasta, joka rahoitti tutkimusta, tuki koulutusta ja toi valtiolle verotuloja.

Gaudeamuksen kirja on suomennos pari vuotta sitten Carl-Gustav Líndénin kirjasta Nokia och Finland. Kirjan on suomentanut Pekka Nykänen. Carl-Gustav Lindén, FT, on tietokirjailija, talousjournalisti sekä journalismin ja median tutkija Helsingin ja Södertörnin yliopistoissa.

Kirjan mukaan Nokia sai kasvunsa kautta vaikutusvaltaa esimerkiksi finanssi-, energia- ja veropolitiikkaan sekä oikeusjärjestelmään. Gaudeamuksen julkaiseman Nokian valtakunta-kirjan mukaan poliitikot vastaanottivat yritykseltä vaalirahaa niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin.

Hyvin Nokian matkassa lähtenyt kansainvälinen tuotantotoiminta koitui monien suomalaisten yhteistyökumppaneiden tappioksi, kun Nokia siirsi pääosan alihankintaansa taiwanilaiselle Foxconnille. erityisen pahasti sai siipeensä Elcoteq, joka lopulta ajautui konkurssiin.

Gaudeamuksen Nokian valtakunta -kirja kaivautuu ”hullujen vuosien” ytimeen ja selvittää, miten koko Suomi viritettiin suuryhtiön taajuudelle taloudessa, politiikassa ja mediassa ja miksi yritys joutui lopulta luopumaan matkapuhelinliiketoiminnastaan.

Nokian valtakunta-teokseen on haastateltu yli sataa suomalaisen politiikan ja talouselämän vaikuttajaa, jotka ovat halunneet avata vaiettuja ilmiöitä.

Tässä pieniä paloja kirjasta

nokianvaltakuntakirjawww”Nokian menestys olisi ollut mahdotonta ilman läheistä yhteistyötä satojen alihankkijoiden kanssa. Alihankkijat olivat valmiita suorastaan kuolemaan päämiehensä edestä, joten monet ymmärsivät liian myöhään, että maailmanlaajuisella taistelukentällä Nokia oli valmis tarpeen tullen uhraamaan heidät.”

”iPhonen ympärille syntyneen palveluiden ekosysteemin kieltäminen johti siihen, ettei ymmärretty Applen tekevän vallankumousta. Varomattomat puheet […] vaarattomasta ’Cupertinon hedelmäfirmasta’ pahensivat sokeutta. Nokia oli ollut matkapuhelinpalveluissa ajoissa liikkeellä ja olisi voinut muuttaa pelin suunnan, mutta Symbianin välttämätön uudistus jäi tekemättä ja puhelinten käyttökokemus säilyi painajaismaisena.”

”Vanha Nokia sen sijaan osallistuu Suomen talouteen monella tavalla. Nokian entiset työntekijät ovat perustaneet satoja yrityksiä, ja monella suuryrityksellä on johdossaan Nokialla kansainvälisen liiketoiminnan opit kerännyt mies tai nainen. Viisaus on levinnyt Suomen lisäksi ympäri maailmaa.”
Nokian valtakunta – raportti hulluilta vuosilta, Carl-Gustav Líndén, alkuteos Nokia och Finland (2015), suomentanut Pekka Nykänen, ISBN 978-952-495-402-0, s. 400, sidottu, Gaudeamus, hinta 32 euroa, Kirja ilmestyy 6. lokakuu.

LISÄÄ: Gaudeamus (LINKKI) ja kirjan sisältösivu (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!