Älyvalaistus arkipäiväistyy – Ikea mukaan

Uusien ledivalojen kautta myös kotien valaistuksen säätö helpottuu. Yksi keino on siirtyminen lediratkaisuihin ja niihin integroituun ohjauselektroniikkaan. Uusimpana kauko-ohjattaviin ledivalaisimiin tulee Ikea tavarataloineen.

Ikea ottaa uusilla ledivalaisimillaan askeleen kohti älykästä kotia lanseeraamalla uusia älyvalaistustuotteita. Yritys on jo aiemmin keskittynyt pelkästään ledilamppuihin, mutta yritys nyt myös uuden Smart Lighting -malliston, johon kuuluu kaukosäätimellä toimivia led-lamppuja, valopaneeleja sekä valo-ovia.

Suomessa mallisto tulee myyntiin huhtikuussa. Kyseessä on kytke ja käytä – ratkaisu, jonka avulla ihmiset voivat säädellä valaistustaan himmentämällä valoja kaukosäätimellä ja vaihtamalla valon sävyn kolmiportaisesti lämpimästä kylmäksi.

”Ihmiset haluavat voida sovittaa valaistuksen sopivaksi siihen, mitä he ovat tekemässä. Älyvalaistustuotteilla voi luoda valaistuksen, joka sopii itselle parhaiten”, sanoo Ikean älytuotteista vastaava  Jeanette Skjelmose.

Ikean mukaan tavallinen lamppu voidaan korvata uusilla-kauko-ohjattavilla led-lampulla. Värisävyn vaihteluun ja himmentämiseen tarvittava tekniikka on rakennettuna lampun sisään. Yhdellä kaukosäätimellä voidaan säädellä kymmentä valonlähdettä yhtä aikaa.

Smart Lighting -lanseeraus on Ikean askel älyvalaistustuotteiden alueelle ja toinen askel älykoti-alueelle. Viime vuonna yritys toi myyntiin ensimmäiset, kännykän langattomaan lataukseen tarkoitetut lataustuotteet. Jo aiemmin yritys on keskittynyt pelkästään ledilamppujen myyntiin.

Ikea kertoo näkevänsä suurta potentiaalia älykäs koti -liiketoiminnassa ja tuo tulevina vuosina markkinoille täydentäviä ratkaisuja. Markkinatutkimusyhtiö Strategy Analytics 2014 -tilaston mukaan noin 100 miljoonaa kotitaloutta voidaan tällä hetkellä pitää älykotina. Vuoteen 2020 mennessä määrän arvioidaan yli kaksinkertaistuvan, kun uudet tekniikat yleistyvät ja arkipäiväistyvät.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639