Kiertotalous sai oman listan – lediputkia ja vaihteistoja

Kiertotalouden kiinnostavimmat on Sitran kokoama lista, jolla esitellään uusia suomalaisia kiertotalouden yritysesimerkkejä. Mukana on 19 yritystä, mutta vuoden kuluttua listalla odotetaan olevan jo sata yritystä. Yrityksiä on mukana ledivalojen valmistajasta koneyrityksiin.

Sitra haastaakin listallaan suomalaisyritykset vastaamaan muuttuvan maailman tarpeisiin. Listalla kiinnostavimmat esimerkit on jaoteltu erilaisten kiertotalouden liiketoimintamallien mukaan.

Uudenlaisia liiketoimintamalleja tarvitaan, jotta materiaalit ja arvo pysyvät kierrossa mahdollisimman pitkään sekä hukkaa ja jätettä syntyy mahdollisimman vähän.

”Listalle pääsemisen kriteerit tiukentuvat samaan tapaan kuin autojen päästörajat ratkaisujen yleistyessä”, sanoo kiertotalouden johtava asiantuntija Kari Herlevi Sitrasta.

Kiertotaloudessa yritykset luovat tuotteille lisäarvoa palveluilla ja älykkyydellä. Arvon suurin lisäys voi syntyä muun muassa laitteiden huollosta, uudelleenkäytöstä ja uudelleenvalmistuksesta.

Listalla on esimerkiksi oululainen Valtavalo, joka myy valaistusta valaisimien sijaan ja traktorivalmistaja Valtra, joka tarjoaa tehtaalla kunnostettuja vaihteistoja vaihtoehtona kokonaan uusille.

Päivittyvää listaa kokoaa Sitran kiertotaloustiimi. Lista perustuu neljään arviointikriteeriin, jotka ovat mielenkiintoisuus, liiketoiminta, ratkaisun skaalattavuus ja vaikuttavuus.

Sitra julkaisee päivitetyn Kiertotalouden kiinnostavimmat –listan keväällä 2017. Uusia yritysesimerkkejä voi ehdottaa Sitralle heidän nettisivunsa kautta.

LISÄÄ: Kiertotalouden kiinnostavimmat -lista (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639