Digitalisaatio saapuu liikenteeseen – robottiautot kokeiluun

Sähköistyvä liikenne ja robottiajoneuvot ovat tulevaisuuden suunta.’’Digitalisaatio, automatisaatio, jakamistalous ja uudenlaiset palvelut muuttavat liikennemarkkinoita kaikkialla maailmassa”, sanoi liikenteen turvallisuusvirasto Trafin pääjohtaja Kari Wihlman Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa.

Liikenteen digitalisaatiot käsitellyt Trafi 2016 -tapahtuma keräsi tänään Finlandia-talolle noin 400 liikennesektorin vaikuttajaa. Tilaisuuden teemana oli kehittyvä liikenne, jota katsottiin laajasti digitalisaation, palveluiden sekä markkinoiden näkökulmasta.

Muina puhujina tilaisuudessa olivat liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen, liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Ari Jalonen, Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi, Tekesin pääjohtaja Pekka Soini sekä Euroopan komission liikennepääosaston DG MOVEn pääjohtaja Henrik Hololei.

Trafi kertoi tilaisuudessa panostavansa liikenteen digitalisaation edistämiseen, sääntelyn sujuvoittamiseen ja erilaisten kokeilujen tukemiseen. Siitä ovat esimerkkejä uudet tieliikenteen digitaaliset palvelut, mutta myös kokeiluluvat itsestään kulkevien liikennevälineiden testaamiseen.

”Liikenteen automatisoinnissa on maailmalla käynnissä kilpajuoksu ja olennaista on uusien liiketoimintamahdollisuuksien havaitseminen ja hyödyntäminen”, sanoi Wihlman. Sitä on robottibussien lisäksi myös älyväyläpalveluiden testaaminen ensi vuonna Itämerellä. Ne edeltävät varsinaisten robottilaivojen kokeiluja tulevaisuudessa.

Digitalisaatio läpäisee tulevaisuudessa koko liikennejärjestelmän. ”Big Data, avoin data, MyData, paikkatieto, kaikki perustuu tietoon”, sanoi Wihlman. Ajoneuvojen tekisteriote on jo sähköisenä, mutta ensi vuonna kokeillaan myös virtuaalista ajokorttia, jota voidaan käyttää älypuhelimella.

LISÄÄ: Liikenteen tila 2030, Trafin julkaisuja 20/2016 (LINKKI, pdf)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639