Suomalaistesteri aikoo mullistaa markkinat

Molekyylidiagnostiikkaan erikoistunut Mobidiag on tuomassa markkinoille uudenlaisen Novodiag-testerin. Laitteen avulla voidaan hoitopäätökset tehdä nopeammin ja tarkemmin, jolloin vältetään turhat antibioottikuurit.

Suomalaisyrityksen molekyylidiagnostiikan avulla kyetään kyllä havaitsemaan nopeasti ja tarkasti sairautta aiheuttavat bakteerit ja virukset, mutta haasteen on ollut tarpeeksi nopean ja edullisen järjestelmän kehittäminen.

’’Suuret sairaalalaboratoriot tarvitsevat järjestelmän, joka pystyy käsittelemään suuria näytemääriä tehokkaasti ja automatisoidusti. Tähän tarpeeseen kehitimme Amblidiag-tuotelinjaston, sanoo Mobidiagin toimitusjohtaja Tuomas Tenkanen.

Espoolaisyritys on lähtenyt haasteiden kimppuun kahdella tuotelinjalla. Suurien sairaalalaboratorioiden lisäksi pienemmät laboratoriot tarvitsevat järjestelmän, jossa näyte voidaan laittaa helposti laitteeseen ja vastauksen saa nopeasti ulos. Ja se on automaattinen. Tähän tarpeeseen yhtiö on tuomassa markkinoille Novodiag-tuoteperheen.

Ydinjuttu uutuuslaitteessa on yrityksen mukaan se, että lääkäri voi yhdellä testillä tunnistaa monta kohdetta, joten hänen ei tarvitse miettiä, mitä pitäisi testata. Jos potilaalla on ripuli, yksi kasetti testaa laaja-alaisesti oireita aiheuttavat bakteerit.

’’Kaikki diagnostiikan vaiheet tapahtuvat automaattisesti kertakäyttöisen kasetin sisällä ja testitulos on valmis 1–1,5 tunnissa. Novodiagin ehdoton vahvuus on  se, että kasetti on yksinkertainen ja siten edullinen. Valtaosa teknologiasta on laitteen puolella”, Tenkanen selventää.

Mobidiag on suomalais-ranskalainen lääketieteellisten molekyylidiagnostiikkaratkaisujen kehittäjä ja kaupallistaja. Yrityksen avainkohdemarkkina on infektio- eli tartuntatautien diagnostiikka. Mobidiagin palveluksessa on nelisenkymmentä henkeä. Yritys perustettiin jo vuonna 2000, mutta sai vuonna 2013 uuden suunnan yritysfuusion myötä.

Lähde: Mobidiag/Editori Helsinki/Mia Heiskanen

Kuva: Mobidiagin Novodiag-testeri

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!