Esineiden internetiin kahdella dollarilla

Ranskalaistaustainen Sigfox aikoo nopeuttaa esineiden internetin tuloa kahden dollarin hintaisilla IoT-moduuleilla. Konsortiumi esitteli ratkaisujaan Münchenissä perjantaina päättyneillä Electronica-messuilla.

Edulliset moduulit vauhdittavat IoT-massamarkkinoiden syntymistä, kertoi   Electronica-messuilla Sigfox-konsortiumin johtoon kuuluva Stuart Lodge. Piirivamistajista mukana ovat esimerkiksi On Semiconductor ja NXP.

Tapahtumassa esiteltiin jo ensimmäiset Sigfox-moduulit, joiden hinnat alkavat kahdesta dollarista. Uudet IoT-moduulit ovat Sigfoxin edustajien mukaan jopa 20 kertaa halvempia kuin LTE-solumoduulit ja 5 kertaa halvempia kuin lähimmät kilpailevat teknologiat.

Ensimmäiset edullisia moduuleja toimittavat ovat Wisol ja InnoComm. Niistä Wisolin moduuli perustuu On Semiconductorin piiriin, jonka massatuotanto alkaa vielä tämän vuoden puolella. sigfoxmuutanturiverkot

InnoCommin moduulit perustuvat NXP:n piiriin. Ensimmäisiä moduuleita saatavilla tammikuussa ja massatuotanto alkaa maaliskuussa 2017.

Tulossa on myös Sigfox-moduuleita (kuvassa), jotka tukevat antureiden lisäksi myös Wifi-ja Wibree (BLE) yhteyksiä ja GPS-paikannusta.  Kompakteja Sigfoc-moduuleja odotetaan myyntiin ensi vuoden alkupuolella.

Sigfox-verkkoja on  käytössä jo 24 eri maassa. Suomen ohella verkkoja aiotaan rakentaa vuoteen 2018 mennessä yli 60 maahan. Myös Suomeen ollaan rakentamassa Sigfox-anturiverkkoa.

Sigfoxin kanssa kilpailevia anloraelectronicaturiverkkotekniikoita ovat LoRa– ja tulevaisuudessa  5G-matalatehoratkaisut.

Munchenin Electronica-messuilla Sigfoxin lisäksi oli aajalti tarjolla  LoRa-moduuleita (kuvassa). Suomessa LoRa-verkot ovat jo käytössä.

Esineiden internetin LPWA-markkinoiden arvioidaan kasvavan vuosittain 90 prosentin vauhdilla. Vuonna 2021 markkinoiden koko voisi olla 24,5 miljardia euroa, kertoo Beecham Researchin David Parker.

Kuva: Piirivalmistaja Skyworks tarjoaa Sigfox-verkkoihin RF-piirejään.

TAUSTAA: Perjantaina M’unchenissä päättyneet, maailman suurimmat ammattielektroniikan messut keräsivät lähes 73 000 kävijää eri puolilta maailmaa. Näytteilleasettajia oli lähes 3000  yli 50 eri maasta. Seuraavan kerran Electronica-tapahtuma järjestetään 13–16. marraskuuta 2018.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!