Puolustusministeriö haluaa robottilennokit kuriin

Miehittämättömistä lennokeista voi tukkka turvallisuusriski maanpuolustuksella, uskotaan Puolustusministeriössä. Ministeriö on perustan työryhmän kehittämään lennokkeihin liittyvää lainsäädäntöä erityisesti turvallisuudennäkökulmasta.

Miehittämättömistä ilma-aluksista voi syntyä riskejä ja uhkia sekä suoranaista vaaraa Suomen maanpuolustukselle. Nykyinen sääntely jättää puolustushallinnon viranomaisten mahdollisuudet puuttua toimintaan osin tulkinnanvaraisiksi ja käytännössä toimimattomiksi.

Viranomaisten toimivaltuuksien tulisi Puolustusministeriön mukaan olla lainsäädännössä selkeästi määritelty. Puolustusministeri Jussi Niinistö antoi perjantaina työryhmälle tehtävän valmistella tarvittavat ehdotukset lainsäädäntömuutoksista.

Hankkeen päämääränä on sotilaskohteiden ja muiden maanpuolustuksen kannalta keskeisten toimintojen sekä henkilöiden turvallisuuden parantaminen sekä järjestyksen ylläpitoon liittyvän lainsäädännön tarkistaminen. Hankkeessa selvitetään, esimerkiksi milä edellytyksillä ja keinoilla sekä kenen päätöksestä miehittämättömän ilma-aluksen tai lennokin kulkuun voitaisiin puuttua.

Puolustushallinnon työryhmän toimikausi on 1.12.2016-31.5.2017 ja sen puheenjohtajana toimii puolustusministeriön lainsäädäntöjohtaja Hanna Nordström.

Kuva: Suomen puolustusvoimat on hankkinut israelilaisia miehittämättömiä lennokeita myös omaan käyttöönsä.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!