Tavaroille oma pilvialusta – lisätty todellisuus mukaan

Tavaroiden IoT-pilvipalvelua kehittävä Thing2Data-hanke laajentaa lisättyyn todellisuuteen. Ensimmäisen vaiheen määritystyö ja toteutus ovat projektia vetävän Sovelton mukaan edenneet ripeästi. Kokeilua varten testisovelluksia on kaikille päätelaitteille kännykästä HoloLens-silmikkoon.

Hankkeessa on nyt toteutettu yksinkertaiset kokeilusovellukset Applen, Googlen ja Microsoftin alustoille eli iPhone/iOS- sekä Android- ja Windows 10/HoloLens -AR-silmikkolaitteisiin.

Kehityshanke perustuu pilvipalvelualustaan, johon kukin yksilöllisesti tunnistettu tavara voi tietonsa ja älynsä liittää. Nyt on toteutettu ensimmäinen Thing2Data-arkkitehtuurin palvelutaso sisältää yksilöllisesti tunnistetun tavaran tai tilan perustietojen käsittelyn ja tavaroiden väliset riippuvuussuhteet.

Hankekonsortion osallistujiksi ilmoitettiin julkistusvaiheessa seuraavat organisaatiot: Cursor, Fujitsu, Huoltovarmuuskeskus, Innofactor, Kouvola Innovation, Liikennevirasto, LVM, Microsoft, Tieto, Vantaan kaupunki ja VR. Uusina jäseninä hankkeeseen ovat liittyneet Magic Add, Helsingin kaupunki, HSY, OP ja Puolustusvoimat.

Muihin IoT-ratkaisuihin verrattuna  Thing2Data yksinkertaistaa konsortiumin mukaan yhteisiin tavaroihin ja jaettuun tietoon liittyvää kehitystä. Tuleva Thing2Data julkaistaan 3. tason toteutuksen jälkeen avoimena rajapintana ja testiympäristönä kokeilijoiden käyttöön keväällä 2017.

Kisa tulossa

Konsortion valtuuskunta on päättänyt järjestää keväällä myös  hackathon-kilpailun. Siinä sovelluskehittäjät kilpailevat siitä, kuka rajatussa ajassa saa hyödyllisimmän tai kiinnostavimman Thing2Data-yhteensopivan mobiilisovelluksen kehitettyä.

Konsortio on listannut rajapintamäärityksiään testatakseen kymmeniä mahdollisia sovelluksia erilaisiin käyttötarkoituksiin. Niitä on omien tavaroiden hallinnoinnista vanhustenhuoltoon, kiinteistöjen kunnossapitoon, rakentamiseen, museoihin, jakamistalouteen ja moniin muihinkin tehtäväalueisiin, joissa yhteinen tieto tavaroista ja asioista kulkee organisaatiorajojen yli tietoturvallisesti.

LISÄÄ:  Thing2Data-hankeen twitter-sivut (LINKKI) ja tekninen rakennekuva (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: Microsoft, HoloLens

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!