Video: Galileo lisää paikannustarkkuutta – toiminta alkoi

Euroopan satelliittinavigointijärjestelmä Galileo on saatu toimintaan. Galileo kymmenkertaistaa maantieteellisen paikannuksen tarkkuuden. Järjestelmä mahdollistaa seuraavan sukupolven paikkasidonnaiset palvelut, kuten autonomiset autot, verkkoon liitetyt laitteet ja älykkäät kaupunkipalvelut. Katso videolta, miten Galileo-paikannus toimii kännykässä.

Euroopan komissio julkaisee ensimmäisiä palveluja koskevan ilmoituksen virallisesti Brysselissä tänään, jolloin Galileo alkaa tuottaa GPS-järjestelmän rinnalla seuraavia maksuttomia palveluja. Galileo ei tosin ole vielä saatavilla kaiken aikaa. Siksi ensimmäisessä vaiheessa Galileon ensimmäisiä signaaleja käytetään yhdessä muiden satelliittinavigointijärjestelmien kuten GPS:n kanssa.

’’Galileon tarjoamat ensimmäiset palvelut ovat merkittävä saavutus Euroopalle ja hiljattain hyväksytyn avaruusstrategiamme ensimmäinen konkreettinen tulos’’, sanoo Euroopan unionin yritystoiminnasta vastaava komissaari Elżbieta Bieńkowska.

Galileon avoin palvelu tarjoaa maksutonta massamarkkinoiden paikantamis-, navigointi- ja ajanmäärityspalvelua, jota voidaan käyttää Galileota tukevilla piirisarjoilla varustetuilla älypuhelimilla tai ajoneuvojen navigointijärjestelmillä.

galileoESA
Kuva: Galileo / ESA

Markkinoilla on tullut jo älypuhelimia, jotka voivat nyt käyttää signaaleja tarkempien paikkatietojen tarjoamiseksi. Vuoteen 2018 mennessä Galileon pitäisi löytyä myös jokaisesta uudesta Euroopassa myytävästä ajoneuvomallista.

Galileon luvataan tarjoavan amerikkalaiseen GPS:ään verrattuna parempia navigointipalveluja lukuisiin erilaisiin laitteisiin ja mahdollistaa eCall-hätäpuhelujärjestelmän käytön. Sen tarjoamasta tarkemmasta paikannuksesta hyötyvät erityisesti ihmiset, jotka käyttävät navigointipalveluja kaupungeissa, joissa korkeat rakennukset voivat usein peittää satelliittisignaalit.

Galileon erittäin tarkka ajanmääritys mahdollistaa pankki- ja rahoitustapahtumien sekä televiestintä- ja energiajakeluverkkojen, myös älykkäiden verkkojen, entistä paremman aikasynkronoinnin. Näin ne voivat toimia tehokkaammin.

Tulevina vuosina avaruuteen laukaistaan uusia satelliitteja Galileo-konstellaation laajentamiseksi, mikä parantaa asteittain Galileon maailmanlaajuista saatavuutta. Satelliittikonstellaation odotetaan olevan valmis vuonna 2020, jolloin Galileo saavuttaa täyden toimintakapasiteettinsa.

Galileota tukeva ensimmäinen BQ:n Android-älypuhelin (LINKKI)  on jo saatavilla markkinoilla, ja muiden valmistajien odotetaan seuraavan nopeasti perässä.  Myös Huawein uusimpien 9-mallien pitäisi tukea Galileota. Eurooppalaisen paikannusjärjestelmän lisäksi useimmissa puhelimissa on tuki GPS:n lisäksi venäläiselle Glonass-paikannusjärjestelmälle. Älypuhelimien suorittimia kehittävä Qualcomm on ilmoittanut päivittävänsä kaikki Snapdragon-piirinsä tukemaan myös Galileota.

TAUSTAA

Galileo on Euroopan unionin satelliittinavigointijärjestelmä, joka lupaa tarjota käyttäjille paikannus-, navigointi- ja ajanmäärityspalveluja kaikkialla maailmassa. Galileo toimii yhteen amerikkalaisen GPS-järjestelmän kanssa, mutta se tarjoaa tarkempia ja luotettavampia paikannustietoja loppukäyttäjille.

Galileo-konstellaatioon sisältyy tällä hetkellä 18 satelliittia, jotka ovat jo kaikki kiertoradalla. Lopulliseen satelliittikonstellaatioon on tarkoitus kuulua 30 satelliittia, ja sen odotetaan olevan valmis vuonna 2020. Silloin järjestelmän kattaa koko maailman nykyisten GPS:n tavoin.

Galileon palveluja hallinnoi Euroopan GNSS-virasto (GSA). Kokonaisvastuu Galileo-ohjelmasta on Euroopan komissiolla, mutta se on siirtänyt vastuun järjestelmän käyttöönotosta ja operatiivisten tehtävien teknisestä tuesta Euroopan avaruusjärjestölle (ESA).

LISÄÄ: Galileo (LINKKI) ja mobiilisovelluksen toiminta (LINKKI, video)

Päivitetty: 16.12.2016

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!