Suomalaista litiumia ja nikkeliä akkutehtaaseen

Sähköautovalmistaja Teslan jättikokoista akkutehdasta mielivä Vaasa on saanut mukaan Suomessa litiumia ja nikkeliä tuottavat Keliberin ja Norilsk Nickelin.

Vaasan kaupunki on vahvistanut Gigafactory-hankkeensa kumppaniverkostoa. Kaupunki ilmoitti kaksi viikkoa sitten hakevansa Suomeen Teslan litiumioniakkuja valmistavaa Gigafactory-tehdasta.

Keliber on suomalainen litiumtuotannon käynnistämistä suunnitteleva yhtiö. Yhtiön suunnittelema tuotantolaitos sijaitsee Keski-Pohjanmaalla Euroopan merkittävimpien litium-esiintymien läheisyydessä.

Yhtiön pitkän aikavälin tavoite on tuottaa 9 000 tonnia akkulaatuista litiumkarbonaattia vuodessa. Aine on keskeinen raaka-aine litiumioniakkujen valmistuksessa.

”Tulemme tekemään tiivistä yhteistyötä, jotta tämä visionäärinen hanke etenee mahdollisimman rivakasti”, Keliberin toimitusjohtaja Pertti Lamberg sanoo.

Toisena raaka-ainevalmistajana on Norilsk Nickel Harjavalta, jonka liikevaihto on noin 800 miljoonaa euroa. Yhtiö tuottaa vuodessa 50 000 tonnia nikkeliä. Yrityksen tausta on Outokummun nikkelituotannossa.

LISÄÄ: Uutinen 5.12.2016 akkutehdasprojektista (LINKKI) ja Gigafactory-projektin sivut (LINKKI).

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016