Teollinen internet tuotteistuu – Aalto kehittämään älynosturia

Opiskelijat ja tutkijat voivat hyödyntää uudenlaista nosturidataa ja avoimia rajapintoja Aalto-yliopiston teollisen internetin kampuksella. Avuksi on saatu Konecranesin lahjoittama kauko-ohjattava älynosturi.

Aalto-yliopisto ja Konecranes sopivat keväällä 2016 yhteistyöstä teollisen internetin tutkimuksessa ja opetuksessa. Yhteistyötä varten Konecranes on lahjoittanut yliopistolle älynosturin, jonka toimitusjohtaja Panu Routila vihki tänään käyttöön Aalto-yliopiston teollisen internetin kampuksella Otaniemessä.

Nosturissa on joukko turvalliseen käyttöön ja kunnonvalvontaan liittyviä älykkäitä toimintoja. Nosturin ohjausjärjestelmä on kytketty Konecranesin alustaan, jonka kautta opiskelijoilla ja tutkijoilla on pääsy nosturin toimintoihin.

”Projektikurssilla opiskelijat suunnittelevat nosturiin järjestelmän, joka tunnistaa käyttäjän. Tunnistusta voidaan käyttää käyttöoikeuksien määrittelyyn sekä optimaalisen käytön opastukseen. Konecranes on mukana mentoroimassa opiskelijoita”, kertoo Jari Juhanko, Aallon teollisen internetin kampuksen vetäjä.

Nosturin suunnittelussa käytetään Siemens PLM -ohjelmistoa, jossa uusia ratkaisuja voidaan simuloida käyttämällä nosturin digitaalista kaksosta eli virtuaalista kopiota nosturista ja sen automaatiojärjestelmästä.

Nosturi on kytketty myös Siemensin toimittamaan avoimeen IoT-innovaatioalustaan. Aluksi alustaa käyttävät opiskelijat ja tutkijat. Se tullaan avaamaan myöhemmin myös muille toimijoille.

ABB:n osana nosturiprojektissa on magneettilaakereiden testipenkin moottorit ja niiden pyörimisnopeutta säätävät taajuusmuuttajat sekä kunnonvalvontajärjestelmän. Niiden tuottama mittaustieto kerätään yhteen yrityksen tiedonhallintaohjelmistolla. Laitteista voidaan tukia muun muassa niiden etäohjattavuutta 5G-verkon yli ja magneettilaakerien turvajärjestelmien toimintaa.

Kuva: Konecranesin lahjoittamassa nosturissa on joukko turvalliseen käyttöön ja kunnonvalvontaan liittyviä älykkäitä toimintoja. Kuva: Aalto-yliopisto/Mikko Raskinen

LISÄÄ: Uutinen 7.4.2016:  Aallolle mittava teollisen internetin lahjoitus (LINKKI, uusiteknologia.fi)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016