Raportti: Valtio leikkaa tutkimuksesta – yritykset panostamassa lisää

Viime vuodet on ihmetelty, minne katosi valtionvallan usko innovaatiovetoisesta talouskasvusta?  Panoksia tutkimukseen ja tuotekehitykseen leikattiin. Eilen julkistetun teknologiabarometrin mukaan yrityssektorilta kuuluu jo parempaa. Yritykset aikovat sijoittaa tuotekehitykseen nykyistä enemmän.

Tekniikan akateemiset TEKin ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n yhdessä toteuttama Teknologiabarometri kertoo Suomen menneen viime vuosina alamäkeen monella mittarilla. Kaiken keskellä raportti tarjoaa myös vähän valoakin. Yritysten tuotekehitystä lisätään ja ICT-palvelujen vienti kasvaa. Toisaalta nyt ponnistetaan niin alhaalta, että kaikki lisä on tarpeen.

Pudotus on ollut rajuinta juuri korkean teknologian tuottaman arvonlisäyksen pudotuksessa. Vuonna 2009 se oli lähes 14 prosenttia BKT:stä, nyt enää 8,5 prosenttia. Kannattavuutta on monissa yrityksissä ylläpidetty henkilöstövähennyksillä ja kululeikkauksilla. Nokian kännykkätoimintojen loppuminen rassaa edelleen vaikka Salon tehtaiden tiloihin onkin tulossa uusi esineiden internetin kehityskeskus.

Suomi kuuluu raportin mukaan niihin OECD-maihin, joissa T&K-panosten reaalinen arvo on laskenut pitkään. Valtion panostukset ovat pudonneet yhtäjaksoisesti jo viisi vuotta, ja myös yrityssektorin into laittaa rahaa T&K-toimintaan on ollut heikkoa viime vuosina. Samaan aikaan kun Suomessa panostukset pienenevät, panostavat esimerkiksi Ruotsi ja Tanska entistä enemmän tutkimus- ja kehitystyöhon.

’’Suomi on jäämässä innovaatiotoiminnan eturintamasta, mikä näkyy jo selvästi kilpailukyvyssämme. Mallia kannattaisi nyt ottaa Tanskasta, joka on kirinyt vahvasti parannettuaan nimenomaan innovaatiokenttänsä toimintaedellytyksiä’’, johtaja Pekka Pellinen TEKistä sanoo.

Luottamusta parempaan tulevaisuuteen lupaavat yritysten arvioit oman T&K-toimintansa kasvattamisesta lähivuosina. Myös tieto- ja viestintäteknologian palveluvienti kasvaa. ICT-palveluiden osuudessa palveluviennistä Suomi on vertailumaiden ykkönen, ja jopa parantunut juoksuaan.

Selvää parannusta on tapahtunut myös kansainvälistymisessä ja verkottumisessa: Suomeen on saatu suoria sijoituksia entistä enemmän. Vuonna 2013 Suomi oli vertailumaiden kärjessä ulkomaisten t&k-investointien houkuttelemisessa.

’’Suomeen takavuosina luotu osaaminen näyttäytyy nyt niin houkuttelevana, että kansainväliset sijoittajat ovat valmiita laittamaan rahansa likoon. Tässä on vahva viesti päätöksentekijöille, osaamiseen ja innovaatioihin kannattaa panostaa, johtava tutkija Torsti Loikkanen VTT:ltä sanoo.

Suomeen ovat tulleet kännykkätoimijat Huawei ja Samsung sekä monia pienempiä tietoliikenne-alan piiri- ja ohjelmistotoimittajia.  Suomi on rajusta pudotuksesta huolimatta edelleen barometrin mukaan teknistieteellisen osaamisen ykkönen, mutta Tanska kirii rinnalle.

Tanska ohitti Suomen jo vuonna 2014 T&K-tehtävissä työskentelevien määrässä ja menee selvityksen mukaan nyt ohitsemme myös elinikäisessä oppimisessa. TEK:n Pekka Pellinen pitää tärkeimpänä sitä, että päättäjät oivaltaisivat uudelleen innovaatiopohjaisen talouskasvun merkityksen.

Pekka Pellinen pitää tärkeimpänä sitä, että päättäjät oivaltaisivat uudelleen innovaatiopohjaisen talouskasvun merkityksen.

”Lisäksi julkisin toimin on luotava yksityiselle sektorille lisäkannusteita tehdä omia uusia panostuksia ja avauksia, ja panostukset soveltaviin Tekesin tyyppisiin instrumentteihin on saatava kääntymään kasvu-uralle. Uusia työpaikkoja syntyy eniten pk- sektorille, joten kannustimia kannattaa kohdentaa juuri sinne”, TEK:n Pellinen sanoo.

Kovan kansainvälisen kilpailun keskellä Suomella ei ole varaa tinkiä panostuksista osaamiseen, tutkimukseen ja kehitystyöhön, sanoo ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

”On olemassa valtava riski siitä, että tämä tulee iskemään vielä lujaa meidän mahdollisuuksiimme globaalissa kilpailussa. Ei Suomi puulusikoita vuolemalla ja alkutuotannolla pärjää. Me tarvitsemme huippuosaamista, innovaatioita ja niiden muuttamista kaupallisiksi tuotteiksi”, Malinen jatkaa.

Teknologiabarometri 2017 on sarjan seitsemäs selvitys; ensimmäinen julkaistiin vuonna 2004. Tutkimus on toteutettu yhdessä VTT:n ja korealaisen STEPI-tutkimuslaitoksen kanssa. Teknologiabarometri arvioi Suomen talouden ja yhteiskunnan teknillistieteelliseen osaamiseen ja kehitykseen perustuvaa suorituskykyä. Vertailumaat ovat Ruotsi, Tanska, Alankomaat, Saksa, Iso-Britannia, Yhdysvallat, Japani ja Etelä-Korea.

LISÄÄ: TEKbaro 2017 -raportti (LINKKI, 4,9 Mt, pdf)

Lisäys 19.1.2016, Pro:n Jorma Malisen kommentti.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!