Jättimäinen Gigafactory-projekti kiinnostaa

Vaasan Gigafactory-akkuhanke on saamassa laajaa tukea ympäri Suomea. Yli 120 johtajaa ja asiantuntijaa osallistuu tänään Teslan akkutehtaan hakemusta valmistelevaan kokoukseen. Työ- ja elinkeinoministeriö on antanut myös tukensa hankkeen toteutumiseksi.

Vaasan Gigafactory-hankkeen yhteistyöverkosto kokoontuu ensimmäisen kerran torstaina Vaasan yliopiston kampuksella. Tilaisuuteen osallistuu yli 120 yritysjohtajaa, asiantuntijaa, virkamiestä ja tutkijaa ympäri Suomen. Tilaisuuden sisältö keskittyy tehdashankkeelle keskeisiin teemoihin kuten sähköautoilun vallankumoukseen, teknologisesti edistyneisiin energiaratkaisuihin sekä jätti-investointien käytännön toteuttamiseen.

Puhujina ovat muun muassa Wärtsilän konsernijohtaja Jaakko Eskola, Fortumin startup-investoinneista vastaava johtaja Anne Jalkala, ABB:n teknologiajohtaja Heikki Uusitalo, Talouselämän päätoimittaja Emilia Kullas sekä maailmanlaajuisen insinööritoimiston BuroHappold Engineeringin partneri Gavin Thompson. Lisäksi tilaisuudessa kuullaan esityksiä esimerkiksi Valmet Automotiven sähköautojen kehitystyöstä sekä Summan paperitehtaan muuttamisesta Googlen palvelinkeskukseksi.

Valtiovallan videotervehdyksen tuo tilaisuuteen elinkeinoministeri Mika Lintilä sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen. TEM lupaa tukea projektia ja siihen liittyvää litiumin kaivostoimintaa, mutta Kauppalehden haastatteleman elinkeinoministeri Lintilän mukaan valtion tuilla Teslan tehdasta ei lähdetä vonkaamaan.

Kiinnostus projektia kohtaan on ollut järjestäjien mukaan kova, tilaisuuden osanottajamäärä tuli täyteen parissa päivässä. Osallistujia yhdistää paitsi halu kuulla hankkeen nykytilasta myös ennennäkemätön innostus osallistua tehdashankkeen valmisteluun käytännön työpajoissa.

Vaasan kaupunki ilmoitti joulukuussa hakevansa Teslan jättimäistä litiumioniakkuja valmistavaa tehdasta, Gigafactorya. Kaupungin vahvuuksista on tehty jo ensimmäinen kansainväliseen jakeluun tarkoitettu materiaali. Tulossa on vielä tarkempi prosessikuvaus. Neuvottelut Teslan alkavat Kauppalehden mukaan jo helmikuussa.

LISÄÄ: Vaasan Gigafactory-projekti (LINKKI) ja aiemmat Uusiteknologia.fi:n Gigafactory-uutiset (LINKKI) ja Kauppalehden uutinen 18.1.2017 (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!