Älykkäälle leikkausvalaisimelle muotoilupalkinto

Merivaaran leikkaussaleihin tarkoitettu Q-Flow-valaisin on saanut teollisen muotoilun Fennia Prize Grand Prix -palkinnon. Erikoisvalaisin perustuu ledeihin ja lääkäreiden kanssa hiottuun ja laajemminkin leikkaussaleissa hyödynnettävään kosketuspaneeliin.

Tuomariston mukaan Merivaaran palkitussa leikkaussalivalaisimessa on huipputekniikan ja muotoilun yhdistelmällä saavutettu sekä selviä hyötyjä että kilpailuetua ja erottuvuutta. Tuote on tuomariston mukaan näkemyksellinen ja testattu uutuus hyvin kilpailuille kansainvälisille markkinoille. ”Suunnittelun alkuvaiheessa haimme valaisimelle optimaalisinta mahdollista muotoa 3D-virtaussimulaatioiden avulla, sanoo Merivaaran tuotekehitysjohtaja Jyrki Nieminen (kuvassa).

Uusi Suomessa valmistettu Q-Flow-valaisin on osa Merivaara Fluent -leikkaussalikonseptia. Sen keskeinen osa on yrityksen mukaan intuitiivinen käyttöliittymä leikkaussaliolosuhteiden, laitteiden ja kuvantamisen hallinta. Valaisimen ledipaneelien sijoittelusta johtuen valaisin tuottaa operaatioalueelle erittäin syvän valopatsaan. Tämä mahdollistaa tehokkaasti valaistut työskentelyolosuhteet syvälle ihmiskehoon ulottuvissa operaatioissa.

Lisäksi valaisimen vihreä ambilight mahdollistaa silmiä vähän rasittavan työskentelyn pimennetyssä leikkaussalissa. Uuden ledipohjaisen valaisimen suunnitteluun osallistuivat Merivaaran oman tuotekehitystiimin lisäksi joukko suomalaisia asiantuntijayrityksiä, muiden muassa suunnittelutoimisto Seos Design ja vaativien tilojen sisäilmaratkaisuihin erikoistunut Halton.

”Valaisin on muotoiltu niin, että ilma pääsee virtaamaan mahdollisimman vapaasti. Epätoivottu, haitallisten partikkeleiden määrää lisäävä turbulenssi vähenee ja leikkausalue pysyy paremmin steriilinä. Kaikki tarpeeton on poistettu, eikä vaikeasti puhdistettavia rakoja ole, kertoo Seos Designin luova johtaja Pekka Kumpula.

Kosketusnäytöllinen käyttöliittymä on Kumpulan mukaan yksinkertainen ja muotoilultaan ja toiminnallisuuksiltaan yhtenevä yrityksen muiden tuotteiden kanssa. ’’Lisäksi valaisin heijastaa valokeilan ja -voimakkuuden säätöalueet leikkauspöydälle, joten leikkaussalihenkilökunnan ei tarvitse nostaa katsettaan potilaasta ja työskentelyergonomia paranee”, kertoo Kumpula.

Uudessa valaisimessa on myös dynaaminen varjokompensaatio , joka maksimoi valon määrän operaatioalueella esteistä huolimatta, minimoiden samalla varjojen määrän. Tämä mahdollistaa kirurgin työskentelyn valon ja potilaan välissä parhaalla mahdollisella näkyvyydellä operoitavalle alueelle.

Valaisimessa on intuitiivinen, steriili käyttöliittymä,  jonka avulla kirurgi voi itse säätää valon suuntaa, laajuutta ja tehoa, ilman monimutkaisia säätöjä.  Valaisimessa käytetään myös uusinta 4K-kameratekniikkaa, joka mahdollistaa valmistajan mukaan erittäin tarkan kuvan monitoreissa sekä huomattavasti laajemman valon väritilan verrattuna perinteiseen HD-kuvaan.

Viisi muuta palkintoa ja kunniamaininnat

Kilpailussa jaettiin myös viisi Fennia Prize Winner -palkintoa. Ne saivat Consairin Camu 1200 -pölynhallintatyöpisteestä, Genelec uudesta älytarkkailukaiutinmallista, Naava älyviherseinästä, muotoilutoimisto Pentagon Design Fazerille suunnitellusta lakritsikonseptista ja Planmed Clarity-mammografialaitteesta.

Fennia Prize -kunniamaininnan saivat seuraavat kymmenen yritystä: Fiskars Finland , Into Concept, Jukolux , Konecranes Global , Link Design and Development, Lojer, Nuviz , Pomarfin , Puf Design Market ja Skanska Talonrakennus .

Fennia Prize -palkintojen lisäksi Patentti- ja rekisterihallitus jakoi IPR-kunniamaininnan ansiokkaasta immateriaalioikeuksien hyödyntämisestä. Vuonna 2017 palkinto annettiin kahdelle yritykselle, Lojer Oy:lle Manuthera-mobilisaatiopöydän malli- ja tavaramerkkisuojaamisesta ja Secto Designille tuotteiden aktiivisesta IPR-oikeuksien puolustamisesta.

TAUSTAA:

Fennia Prize on yksi Suomen merkittävimmistä muotoilukilpailuista. Sen järjestävät Design Forum Finland, Fennia-konserni, Elo ja Patentti- ja rekisterihallitus.

Kilpailun juryyn kuuluivat Antti Kuljukka Fenniasta, Ramia Mazé Aalto-yliopistosta, Anna Lauttamus-Kauppila Patentti- ja rekisterihallituksesta, Sami Niemelä Nordkappista, Jani Niipola Kauppalehdestä, Antti Salminen Tekesistä, Piritta Winqvist LINK Design and Developmentista sekä Petteri Kolinen Design Forum Finlandista. Fennia Prize 2017 on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Fennia Prize -muotoilupalkinnon sai viimeksi 2014 Ponsse Scorpion-metsäkoneellaan. Fennia Prize -palkittujen joukossa ovat kunnostautuneet muutenkin tunnetut yritykset. Eniten palkintoja – seitsemän – on saanut Suunto. Jaetulla toisella sijalla ovat Rocla ja Fiskars, molemmilla kuusi palkintoa. Viisi palkintoa ovat saaneet Iittala ja Nokia.

LINKKI: Kaikki palkitut ja kunniamaininnan saaneet 1990-2014 (LINKKI, Pro Finnish Design) ja (LINKKI, Fennia Prize)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016