700 MHz:n käyttöönotto alkaa – häiriösivusto toimintaan

Suomalaiset teleoperaattorit DNA, Elisa ja Sonera jatkavat 4G-verkkojen rakentamista uudella 700 MHz:n taajuusalueella. Rakennustyöt saattavat aiheuttaa osalle antenni-TV:n katsojista häiriöitä, jotka on luvattu korjata veloituksetta. Niitä varten on 0ma nettisivusto. Ensimmäiset tukiasemat tulevat käyttöön vuorokauden vaihtuessa.

700 MHz:n taajuusalueen uudet tukiasemat tuovat lisäkapasiteettia nopeille nettiyhteyksille operaattoreiden 4G-verkoissa ympäri Suomen. Uusi verkko otetaan käyttöön vuorokauden vaihtuessa, kun ensimmäiset tukiasemat aktivoidaan ja kytketään verkkoon Porvoossa ja Tammelassa.

Aikaisemmin 4G-tukiasemille käyttöön otetun 800 MHz:n taajuusalueen tapaan uusien tukiasemien käyttöönotto saattaa aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle TV-katsojista, jotka katsovat televisiota antennin välityksellä. Suurimmalle osalle suomalaisista TV-talouksista ei aiheudu minkäänlaista haittaa.

TV-kuvan ongelmia voi ilmetä lähinnä antennitalouksissa, jotka sijaitsevat TV-aseman näkyvyysalueen reunamilla, ja joissa antennin perässä käytetään vahvistinta television signaalin parantamiseksi.

Uusien 700 MHz:n taajuusaluetta hyödyntävien tukiasemien rakentaminen kestää usean vuoden ajan, ja niiden myötä nopeiden 4G-mobiililaajakaistaverkkojen peitto ja kapasiteetti paranevat entisestään vastaamaan jatkuvasti kasvavaa käyttöä. 700 MHz:n taajuusalueen toimiluvat myönnettiin marraskuussa 2016 järjestetyssä huutokaupassa Elisalle, DNA:lle ja Soneralle. LTE-pohjaista 4G-verkkoa oli aikaisemmin rakennettu aiemmin 800, 1800 ja 2600 MHz:n taajuuksille.

Teleoperaattorit ja antenni-TV-verkosta vastaava Digita jatkavat vuonna 2014 aloitettua Taajuustalkoot.fi-verkkopalvelua, joka neuvoo ja auttaa mahdollisten TV-kuvan ongelmatilanteiden kanssa.

Kaikki 4G-verkkojen rakentamisesta TV-katselulle aiheutuvat ongelmat korjataan veloituksetta, edellyttäen, että häiriötilanteen selvitys tapahtuu Taajuustalkoiden neuvontapalvelun kautta.

TV-häiriöitä voi esiintyä alueilla, mikäli televisiolähetyksiä katsotaan antennin kautta, kotitalous sijaitsee TV-aseman näkyvyysalueen reunamilla ja antennin perässä käytetään vahvistinta television signaalin parantamiseksi.

LISÄÄ: Taajuustalkoot (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi