DNA testasi 5G-tekniikkaa – Ericssonin kanssa

DNA on testannut yhdessä Ericssonin kanssa 5G-radiotekniikan mahdollisuuksia Kirkkonummen Jorvaksessa, jossa Ericssonilla on  Suomen tuotekehityskeskus. Elisa ja Sonera kokeilivat 5G:tä Nokian kanssa viime elokuussa.

Uuden sukupolven mobiiliverkkojen kokeilut ovat osa teleoperaattoreiden ja verkkovalmistajien valmistautumista verkkonopeuden nostoon. Ensin tullaan näkemään kuitenkin 4,9 G eli nykyisen LTE-verkon nopeutetut versiot.

Nokia aikoo esitellä tulevassa Mobile World -tapahtumassa mobiiliverkon evoluutiota 4,9G:n tulevaisuuteen painottuvan 5G.n rinnalla. Myös operaattorit haluavat jatkaa 4G-teknologian uusimpia versioita lähitulevaisuudessa.

Nokia testasi viime vuoden lopulla Oulussa myös 5GTF eli Verizonin 5G Technology Forumin ennakkostandardin mukaista 5G-tekniikkaa.

”5G vie aikanaan matkaviestintekniikkaa taas merkittävän askeleen eteenpäin, mutta kyse ei ole revoluutiosta, vaan evoluutiosta. Ensimmäinen uutta 5G-radiotekniikkaa käyttävä sovellus tulleekin olemaan kiinteä langaton laajakaista’’. kertoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

Laarin mukaan monet maailman suurimmista operaattoreista tutkivat tilaajakuidun korvaamista 5G-radioyhteydellä ja pilotteja aloitetaan vielä tämän vuoden aikana. DNA:n ja Ericssonin 5G-testeissä Jorvaksessa saavutettiin radioyhteyden noin 20 Gbps:n siirtonopeus ja alle kolmen millisekunnin viive.

Myös 4G-teknologian evoluutio huomioi vahvasti entistä tehokkaamman mobiililaajakaistan tarpeen. Esimerkkinä tästä on Siuntion 1,2 Gbps mobiililaajakaistavalmius DNA:n matkaviestinverkossa.

”Ylsimme jo viime keväänä 600 Mbps:n 4G-verkkonopeuteen Suomen nopeimmassa 4G-kylässä Siuntion Karubyssä. Nyt markkinoille on tulossa ensimmäisiä kaupallisia päätelaitteita, joilla kyseinen verkkonopeus saadaan maksimaalisesti hyödynnettyä.

Seuraavana kehitysaskeleena kohti 5G-nopeuksia 4G-verkkomme huippunopeus nostetaan kevättalven aikana Karubyssä 1,2 Gbps:iin. ”Gigabitin nopeuksiin pystyviä päätelaitteita odotetaan markkinoille myöhemmin tämän vuoden aikana”, kertoo DNA:n Jarkko Laari.

Esineiden internetiin jo NB-IoT-muodossa

Esineiden internet (IoT, Internet of Things) mainitaan yhdeksi tärkeimmistä 5G:n käyttökohteista tulevaisuudessa. Ennen sitä voidaan luoda esineiden internetille yhteydet eri anturiverkkojen tai LTE-NB-iOT-muodossa. DNA kertoo aloittavansa uuden NB-IoT-tekniikan pilotointi alkaa valittujen asiakkaiden kanssa lähiviikkojen aikana. Siinä uusi IPv6-protokolla on edellytys IoT-palveluille.

”IPv6 mahdollistaa kaksisuuntaisen, suoran kommunikaation päätelaitteiden välillä. Mobiiliverkon on tuettava yhä suurempia päätelaitemääriä, kun erilaiset laitteet varustetaan sensoreilla ja toimilaitteilla, joiden avulla niitä voi seurata ja hallita tarvittaessa jopa reaaliaikaisesti”, kertoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

LISÄÄ: DNA:n blogi (LINKKI) ja aiemmat 5G-artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016