Viranomaisille ohituskaista kännykkäverkkoihin

Elisa ja Nokia testasivat ensimmäisenä Pohjoismaissa viranomaispalveluiden priorisointia kaupallisessa LTE-verkossa. Testissä simuloitiin kriittisten viranomaisten tiedonsiirtopalveluiden toimivuutta mobiiliverkon ruuhkatilanteessa. Vastaavaa  toimintaa selvitetään muissakin maissa.

Elisan pääkonttorin tiloissa Helsingin Pasilassa järjestetyssä demotilaisuudessa oli mukana yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta vastaavia viranomaisia.

’’Viranomaisten tiedonsiirron toimivuuden varmistaminen poikkeustilanteessa kuten esimerkiksi suuronnettomuus- tai katastrofitilanteessa on jokaisen kansalaisen etu. Elisan mobiiliverkoista vastaava johtaja Sami Komulainen kertoo.

Kriittiseksi luokiteltujen viranomaisten tiedonsiirtopalveluiden toimivuus mobiiliverkon ruuhkatilanteessa ovat edellytyksenä viranomaispalveluiden laajamittaiselle siirtämiselle kaupalliseen 4G-verkkoon. Näitä tarpeita ovat viranomaisyhteyden priorisointi, altapurku, palvelun saannin etuoikeutus ja ryhmävideoiden puheluyhteys.

Nokia oli toimittanut Elisalle LTE-verkon, jossa testit tehtiin. Lisäksi demossa käytetyt viranomaispuhelimet käyttivät Nokian sovellusta, joka mahdollisti videoryhmäpuheluyhteyden 4G-verkossa. ’’Elisan kanssa toteutettu testi osoittaa priorisoinnin toimivuuden ääritilanteissa, ja testi on edistysaskel yhä toimintavarmempien viranomaislaajakaistapalveluiden kehityksessä niin Suomessa kuin kansainvälisestikin’’, Nokian radioverkkojen markkinointijohtaja Kai Sahala toteaa.

Tällä hetkellä viranomaisten tiedonsiirtopalvelut toimivat jo osittain kaupallisessa 4G-verkossa. Nopeasti kehittyvät 4G-verkot mahdollistaisivat viranomaisille uudenaikaisimmat tietoliikennepalvelut ja kaikkien olemassa olevien 4G-taajuuksien hyödyntämisen.

Viranomaispalvelujen siirtämistä kaupallisiin 4G-verkkoihin selvitetään myös muissakin maissa.  Pisimmällä ollaan Briteissä, jossa on jo sovittu viranomaisten puhe- ja datapalvelujen siirtämisestä kaupalliseen 4G-verkkoon.

Suomessa tiedonsiirtopalveluiden laajamittaista siirtämistä 4G-verkon päälle selvitetään parhaillaan yhteistyössä ministeriöiden, Viestintäviraston, viranomaisten ja operaattoreiden välillä.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!