Tekes yhteen Finpron kanssa – nimeksi Business Finland

Suomalainen innovaatiorahoitus kokee suurimman muutokset vuosikymmeneen. Hallitus yhdistää Business Finland nimen alle niin innovaatiorahoittaja Tekesin ja vientiyksikkö Finpron.

Tekes ja kansainvälistymispalveluja tarjoava Finpro yhdistetään työnimellä Business Finland kulkevaksi uudeksi toimijaksi, kerrottiin tänään Teollisuus ja elinkeinoministeriön tilaisuudessa.

Business Finland tulee kokoamaan saman katon alle kaikki innovaatiorahoitukseen, vientiin, investointeihin sekä matkailun edistämiseen liittyvät palvelut. Uuteen organisaatioon siirtyy noin 600 asiantuntijaa.

Tekesin ja Finpron yksiköiden, eli Export Finlandin, Invest Finlandin ja Visit Finlandin, tehtävät eivät uudistuksessa silti muutu, mutta tapa organisoida ja tuottaa palvelut yhtenäistyy.

Muutoksella tavoitteena on tukea hallituksen tavoitetta kaksinkertaistaa pk-yritysten vienti vuoteen 2020 mennessä.

”Tekes ja Finpro ovat tehneet hyvää työtä, mutta yhdistämisellä voidaan purkaa osittaisia päällekkäisyyksiä ja vapauttaa tekeviä käsiä kentälle”, elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoo.

Uudistuksella halutaan TEM:n mukaan paremmin huomioida paremmin yritysten kasvun ja kansainvälistymisen koko elinkaari. Muutoksella tavoitellaan suuremman henkilömäärän kohdentamista asiakaspalveluun sekä Suomessa että ulkomailla.

Muutoksen lähtökohtana on parantaa asiakkaiden eli kasvua ja kansainvälistymistä tavoittelevien yritysten palvelua. Asiakasta palvellaan vastaisuudessa yhdestä organisaatiosta kahden sijaan. ”Uudella mallilla päästään lähemmäs Team Finlandin yhden luukun palvelulupausta”, elinkeinoministeri Lintilä sanoo.

Vienninedistämisen merkitystä suurlähetystöjen työssä lisätään vahvistamalla suurlähettilään roolia koko Team Finland -työn maajohtajana ja toisaalta uuden Business Finlandin roolia vienninedistämisen sisältöjen johtamisessa myös ulkoministeriön resurssien osalta.

’’Uudistus mahdollistaa vienninedistämisen resurssien painopisteen siirtämisen Suomesta ulkomaanverkkoon, kuten menestyneimmissä kilpailijamaissamme on tehty’’, toteaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

Hallitus linjasi eilen strategiaistunnossaan mutokset. Työ- ja elinkeinoministeriö käynnistää valmistelut uuden toimijan muodostamiseksi. Tavoitteena on, että Business Finland aloittaa vuoden 2018 alussa.

Lisäksi hallitus aikoo lisätä Helsingin Sanomien uutisen mukaan loppukevään kehysriihessä merkittävästi yrityksiä hyödyntävän tutkimuksen rahoitusta HS:n tietojen mukaan hallitus aikoo  leikata yritystukia noin 200 miljoonalla eurolla ja siirtää rahat kohdistettuihin tutkimusalueisiin.

LISÄÄ: TEM-tilaisuus 28.3.2017 (LINKKI, video) ja esityskalvot (LINKKI)

Lisätty HS:n tieto rahoituksesta 29.3.2017.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016