Lisää kiinteää laajakaistaa – lisää kuitua

Suomalaiset teleoperaattorit DNA, Elisa, Finnet-yhtiöt ja Telia ovat parantaneet nopean kiinteän laajakaistan saatavuutta vuoden 2016 jälkipuoliskolla, uutisoi alan telejärjestö Ficom. Vaikka Suomi on mobiilimaa, tarvitaan rinnalle nopeaa kiinteää laajakaistaa.

Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi viime vuoden kesäkuussa toimeenpano-ohjelman huippunopeiden ja toimintavarmojen yhteyksien edistämiseksi. Ohjelman tavoitteena on edistää kiinteitä ja langattomia yhteyksiä rinnakkain ja tasapainoisesti.

Teleoperaattorit antoivat silloin yhteisen investointilupauksen nopeiden laajakaistayhteyksien edistämiseksi. Luvatut miljardin euron investoinnit toisivat lähes kaikille suomalaisille kotitalouksille mahdollisuuden hankkia nopeita, vähintään 30 megabitin kiinteän yhteyden vuoteen 2023 mennessä.

”Nopean kiinteän laajakaistan saatavuutta saatiin laajennettua jo ensimmäisen puolen vuoden kuluessa145 000 kotitaloudella ”, kerto toimitusjohtaja Petri Aaltonen tekeoperaattoreiden yhteistyöjärjestö FiComista.

Suomessa yli 30 Mbit/s:n kiinteän laajakaistan saatavuusongelmat keskittyvät edelleen lähinnä haja-asutusalueilla sijaitseviin kohteisiin sekä niihin kotitalouksiin, joissa yhteys on toteutettu kuparijohtimilla. Niissäkin kuidun tuominen lähemmäs kiinteistöä ja vektorointitekniikka tarjoavat Ficomin mukaan kustannustehokkaan vaihtoehdon.

Noin kolmekymmentä prosenttia suomalaisista käyttää pelkästään mobiilia internetiä. Suomi on Euroopan ykkönen siirretyn mobiilidatan määrässä. Ficomin Suomessa on ollut  kustannustehokkainta tuottaa haja-asutusalueella laajakaistapalvelut mobiilitekniikalla.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!