Nokia toimitti Elisalle huippunopean kuituverkon

Nokia pilotoi Elisan kanssa ensimmäisinä Suomessa XGS-PON-kuituverkkoteknologiaa eli passiivista optista kuituverkkotekniikkaa. Uuden verkon datansiirtonopeus on jopa kymmenen gigabittiä sekunnissa.

Nokian ja Elisan pilotti toteutettiin Kurikassa Pohjanmaalla, missä viisi kotitaloutta testasi huippunopeaa kiinteää laajakaistaa XGS-PON-kuituverkkotekniikalla. Nyt tehdyissä testeissä päästiin jopa 8,5 Gbit/s symmetriseen tiedonsiirtonopeuteen.

Elisan omistama Anvia on jo aikaisemmin hyödyntänyt GPON-tekniikkaa kuituverkossaan ja sillä on vahvaa osaamista kyseisestä tekniikasta.XGS-PON-tekniikka pystyy hyödyntämään samaa kuituverkkoa. Nokia on toimittanut tekniikkaa jo yhdeksälle asiakkaalle.

’’Yhteinen pilottimme Elisan kanssa on osoitus siitä, miten Nokian XGS-PON-ratkaisu voi auttaa Elisaa kehittämään verkkoaan vastaamaan kapasiteetin muuttuvaan kysyntään’’, sanoo Nokian Fixed Networks -liiketoimintaryhmän johtaja Federico Guillén.

Uuden XGS-PON -tekniikan käyttäminen edellyttää tulevaisuudessa myös erityistä kyseiselle tekniikalle tarkoitettua modeemia. Myös kaapelitelevisiosignaalia voidaan välittää samalla tekniikalla. Tulevaisuudessa XGS-PON -tekniikkaa on mahdollista hyödyntää myös mobiiliverkon tukiasemien välisissä yhteyksissä.

LISÄÄ: Nokian Universal PON-sivusto (LINKKI)

Kuva: Nokian ja Elisan XGS-PON-pilotissa käytettiin 7360 ISAM FX– ja 7368 ISAM ONT -verkkolaitteita. Päivitetty kuva 13.58.

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!