Aalto-2 on valmiina – katso videolta

Tänään tehdään suomalaista avaruushistoriaa, kun Aalto-2-satelliitti laukaistaan Atlas-5-kantoraketilla Cape Canaveralin avaruuskeskuksesta Floridasta. Aalto-2 lähettäminen osa Suomen 100 vuotisjuhlintaa. Katso videolta Aalto-2:n rakenne ja toiminta.

Aalto-yliopistossa opiskelijavoimin suunniteltu ja rakennettu Aalto-2-satelliitti odottaa tiistai-illan (noin klo 18.00) laukaisua Cape Canaveralin avaruuskeskuksesta Floridasta. Satelliitti on pakattuna muiden minisatelliittien tavoin Atlas 5 -kantoraketin nokassa olevaan Cygnus-rahtikonttiin.

Aalto-2-satelliitin laukaisu Floridassa on siirtynyt useaan kertaan, viimeksi hydraulisten häiriöiden takia laukaisujärjestelmissä. Näillä näkymin laukaisu tapahtuu Suomen aikaan 18.00 aikaan illalla, jolloin Kansainvälinen avaruusasema lentää Cape Canaveralin laukaisualustan yli.

Asia on vahvistettu Cape Canaveralin avaruuskeskuksesta. Aalto-2-satelliitti laukaistaan Floridasta Cape Canaveralin avaruuskeskuksesta Suomen aikaan kello 18.11–18.41 välisenä aikana. Ennalta laskettuja laukaisumahdollisuuksia on viisi seitsemän ja puolen minuutin välein. LISÄYS: Laukaisu onnistui ks. lisää uutisesta 19.4.2017  (LINKKI).

”Hyviä uutisia Floridasta. Laukaisussa tärkeintä on varmistaa, että rahtialus pääsee turvallisesti avaruusasemalle”, professori ja satelliittiprojektin johtaja Jaan Praks toteaa.

Tänään avaruuteen lähetettävä Aalto-2 (kuvassa vasemma) ja intialaisraketillaq myöhemmin lähetettävä Aalto-1 yhteiskuvassa Otaniemessä. Kuva: Antti Kestilä / Aalto-yliopisto

Kantoaluksen nokassa oleva Cygnus-rahtiosuuden pitäisi telakoitua avaruudessa Maata kiertävälle Kansainväliselle avaruusasemalle noin kolmen päivän kuluttua laukaisusta. Sen jälkeen astronautit vapauttavat rahtina saapuneet piensatelliitit omalle kiertoradalle noin kuukauden kuluessa.

Suomen 100 vuotisjuhlinnan lisäksi Aalto-2 osallistuu kansainväliseen kymmenien nanosatelliittien QB50-missioon. Siinä tuotetaan ensimmäistä kertaa kattava malli Maan ilmakehän ja avaruuden välisen rajakerroksen termosfäärin ominaisuuksista. Aalto-2:n toteuttamista ovat tukeneet Tekes ja EU.

Tiistai-illan laukaisussa avaruuteen lentää kymmeniä eri puolilla maailmaa rakennettuja satelliitteja. Koska Aalto-2 on osa suurempaa kokonaisuutta, se on rekisteröity Belgiaan lupakäytäntöjen helpottamiseksi.

Suomi on saanut opiskelijoiden Aalto-satelliittien myötä uutta avaruusosaamista. Vuonna 2010 alkanut Aalto-1 -projekti ja kaksi vuotta myöhemmin käynnistynyt Aalto-2 -projekti ovat jo nyt kuuden vuoden aikana kouluttaneet satakunta uutta avaruusalan osaajaa. Vaikutus näkyy jo nyt muun muassa avaruusalan startup-yritysten kasvuna.

”Suomi siirtyy avaruusaikaan monella tapaa. Voimme jo puhua opiskelijoiden käynnistämästä Aallon avaruusohjelmasta, jossa on tilaa luovuudelle ja ideoille. Myös Euroopan avaruusjärjestö ESA on huomannut avaruustekniikan uuden aallon Suomessa ja perustaa tänne avaruusosaamisesta ammentavan BIC-yrityshautomon vauhdittamaan innovaatioiden nousua”, Praks sanoo.

LISÄÄ: Atlas 5 -satelliitin ja Aalto-2:n laukaisua voi seurata 18.4. Suomen aikaan kello 18.11–18.41 videolähetyksenä Nasan sivuilta (LINKKI) ja korkeakoulun Facebook-sivulta (LINKKI).

Youtube-video Aalto-2:n rakenteesta ja toiminnasta (LINKKI, video) ja aiempia uutisia suomalaisesta avaruusteknologiasta Uusiteknologia.fi:ssä  (LINKKI).  Lisää Aalto-yliopiston avaruussivustolta (LINKKI).

Päivitetty 19.4.2017 otsikkoa ja linkkejä.

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!