Mobiiliverkoista varmempia – IoT tuo lisää vaatimuksia

Matkapuhelinverkot ovat nyky-yhteiskunnan yksi kriittisimmistä infrastruktuureista, joten aihe kiinnostaa viranomaisten ja operaattoreiden lisäksi myös tavallisia mobiilikäyttäjiä. Diplomi-insinööri Joonas Säe väittelee aiheesta Tampereen teknillisessä yliopistossa. Uutisen lopussa on linkki väitöskirjaan.

Tulevaisuudessa esineiden internetin myötä matkapuhelinverkkoja käyttävien laitteiden määrät kasvavat koko ajan. Siksi on tärkeää, että matkapuhelinverkot toimivat mahdollisimman luotettavasti kaikissa tilanteissa, arvioi aihetta tutkinut Joonas Säe.

’’Olemme jo tottuneet siihen, että matkapuhelimemme toimivat kaiken aikaa melkein missä vain. Normaalitilanteissa näin onkin, mutta esimerkiksi myrskyn katkottua sähköverkkoja matkapuhelinverkkokaan ei välttämättä toimi. Vaikka matkapuhelinverkon tukiasemissa ja runkoverkon laitteissa on toki varavirta-akut, ne auttavat vain hetken verran, Joonas Säe kertoo.

Tavanomaisempien häiriöiden lisäksi kriisitilanteissa voidaan joutua käyttämään siirrettävistä tukiasemia tai kompterijärjestekmiä. Kuva: Nokia.

Säe tutki väitöstyössään, miten ihmiset käyttivät matkapuhelimiaan häiriötilanteissa, kuinka tilannetta voisi parantaa ja kuinka nopeuttaa häiriötilanteista toipumista.

Yhteiskunnan toiminnan kannalta on häiriötilanteissa tärkeää, että langattomat tietoliikenneyhteydet toimivat. Niistä ovat riippuvaisia monet järjestelmät ja laitteet sekä tietenkin näiden käyttäjät.

’’Esimerkiksi kunnilla on lain mukaan velvollisuus huolehtia iäkkäistä henkilöistä, joista osa asuu kotonaan turvapuhelimien tuella. Turvapuhelimet käyttävät kuitenkin yleisiä matkapuhelinverkkoja, joten häiriötilanteissa nekin lopettavat toimintansa yhdessä matkapuhelinverkon kanssa. Viranomaistoiminnan mahdollistamisen lisäksi pitäisi siis muistaa myös kaikkien kansalaisten tarpeet häiriötilanteissa’’, Säe summaa.

Väliaikainen verkko kauko-ohjattavilla koptereilla?

Joonas Säen tulokset auttavat ymmärtämään matkapuhelimien ja -verkkojen roolia poikkeustilanteissa, pidentämään matkapuhelinverkkojen toiminta-aikaa häiriötilanteen sattuessa ja nopeuttamaan häiriöistä palautumista.

Kuva: Nokia

Väitöskirjassa esitellään myös nykyistä innovatiivisia lähestymistapoja poikkeustilanteiden varalle.Tällainen olisi esimerkiksi väliaikaisen langattoman verkon luominen häiriöalueelle nelikoptereiden avulla.

Säen mukaan matkapuhelinverkkoja voitaisiin tulevaisuudessa  muuttaa myös siten, että poikkeustilanteissa verkon perustoiminnallisuus muuttuu kohti pidempään toimivaa konfiguraatiota.

’’Näin voitaisiin esimerkiksi pidentää varavoimalla toimivien tukiasemien toiminta-aikaa’’, Säe arvioi.

Diplomi-insinööri Joonas Säen väitöskirja ’’Aspects of Critical Communications in Disturbance Scenarios (Näkökulmia kriittisistä tietoliikenneyhteyksistä häiriötilanteissa) tarkastetaan Tampereella 28.4.2017. Väitöskirjaan voi tutustua täältä (LINKKI).

Kuvituskuvat: Volvo ja Nokia.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017