Viranomaisyhteydet toimivat LTE-verkoissa – myös kuormitustilanteissa

Viranomaisliikenne kulkee LTE-verkoissa myös kriittisissä kuormitustilanteissa. Telia, Erillisverkot ja Nokia testaavat viranomaisviestinnän priorisointia LTE-verkossa. Tulokset osoittavat teknisen ratkaisun toimivan jo aidoissa olosuhteissa.

Telia, Erillisverkot ja Nokia ovat testanneet onnistuneesti viranomaisliikenteen priorisointia mobiiliverkon aidoissa kuormitustilanteissa. Priorisoinnin teknisiä ominaisuuksia on testattu erilaisissa simuloinneissa vuodesta 2016 alkaen.

Priorisointia tarvitaan, jotta viranomaisyhteydet voidaan taata kaikissa tilanteissa verkon kuormituksesta riippumatta. Priorisointia käytetään esimerkiksi onnettomuusalueilla varmistamaan viranomaisille ryhmäpuhelu- ja ryhmävideopuhelut sekä tiedonsiirtopalvelut.

”Testituloksemme osoittavat, että LTE-verkkojen ominaisuudet mahdollistavat viranomaisliikenteen priorisoinnin myös ylikuormitustilanteissa.”, sanoo Nokian mobiiliverkkojen globaalista myynnistä vastaava johtaja Tommi Uitto.

Suomen viranomaisverkko Virve on siirtymässä uuden sukupolven teknisiin ratkaisuihin. ”Vaikka nykyinen Tetra-pohjainen Virve-verkko toimii vielä pitkään, yhteistyö kaupallisten operaattoreiden kanssa uuden sukupolven Virve-verkon teknologian löytämiseksi on aloitettu”, sanoo liiketoimintajohtaja Sami Orakoski Suomen Erillisverkoista.

Testejä on tehty simuloitujen testien lisäksi aidoissa verkon kuormitustilanteissa säännöllisesti viimeisen puolen vuoden aikana. Testejä on tehty hetkellisesti ruuhkautuneessa kaupallisessa verkossa aidoissa olosuhteissa muun muassa suuren yleisökeskittymän kuten jääkiekko-ottelun yhteydessä yhdessä viranomaisten kanssa.

Mobiiliverkon hetkellisiin ruuhkatilanteisiin painottuneista testeistä on saatu arvokasta tietoa viranomaiskäyttäjien, viranomaispalvelua tuottavan toimijan sekä verkko-operaattorin kannalta.

Viranomaisyhteyden priorisointi ohi muun liikenteen ja palvelun saannin etuoikeutuksen toimivuus nykyisten LTE/4G- ja tulevien 5G-mobiiliverkkojen ruuhkatilanteissa ovat edellytyksenä kriittisten viranomaisviestintäpalveluiden toteuttamiselle kaupallisten operaattoreiden verkoissa.

’’Hanke edistää osaltaan myös 5G-verkon valmistelua, sillä viranomaisviestinnän toteutuksessa tukeudutaan ominaisuuksiin jotka ovat yhä keskeisempiä tulevaisuuden verkoissa”, sanoo operaattoriliiketoiminnan johtaja Pasi Mehtonen Telialta.

Kuvtuskuva: Virve

Lisää:  Viimeisimmät viranomaisverkkouutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) mm. 23.5.2017 DNA-uutinen (LINKKI).

Päivitetty 24.5.2017 linkillä

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017