PdP Gala 2017: Nelikopterit hissiin ja 5G-tukiasemat piiloon

Aalto-yliopiston vuosittainen Design Factoryn Product Design Gala oli perjantaina todellista tuoteideoiden ilotulitusta. 20 vuotisjuhlagalassa oli  tarjolla oli niin nelikoptereita, 3D-skannausta kuin keinoja, joilla tulevaisuuden 5G-tukiasemat saadaan piilotettua kaupunkikuvasta.

Aalto-yliopiston Product Design Gala on jo 20 vuoden ajan tarjonnut toimivan esimerkin siitä, kuinka opiskelijoiden ja yritysten yhteistyönä syntyy maailmanluokan tuoteideoita ja protokehitystä. Osa ideoista tuntuu jopa tuotantovalmiilta. Opiskelijat olivat hakeneet aivan uusia näkökulmia teknologioiden hyödyntämiseen.

Hyvä esimerkki uusien tekniikoiden hyödyntämisestä oli Koneen hissin kanssa kommunikoiva nelikopteri, jonka avulla saadaan esimerkiksi kiireellinen toimitus vietyä perille suuressa monikerroksisessa toimistorakennuksessa.

Itsestään navigoiva nelikopteri osaisi varmaan saattaa myös yritykseen tulleen vieraan oikeaan paikkaan. Toinen teknologiaa innovatiivisesti käyttävä sovellus oli yhdessä espoolaisen Nomo Tecnlogiesin kanssa kehitetty 3D-skannuspalvelu. 3D-idean avulla voidaan verkkovaatekaupan turhia logistiikkakuluja leikata murto-osaan.

Tyypillistä verkkokaupassa on, ettäi asiakas joutuu palauttamaan vaatetilauksensa, kun vaate ei sovikaan päälle. Työryhmä on nyt  kehittänyt espoolaisyrityksen kanssa prototyyppilaitteen, jossa ihmisvartalosta voidaan tuottaa 3D-skannauksen täydellinen malli. Tietojen avulla verkkokaupasta voidaan tilata juuri oikean kokoiset vaatteet.

Tulevaisuudessa valopylväät joudutaan ottamaan käyttöön 5G-tukiasemien sijoituspaikkoina. Tässä Pdp-kurssin opiskelijoiden ratkaisu tukiasemien paketoimiseen valopylvääseen.

Aallon tämän vuoden Product Design -kurssin partnereina olivat muun muassa ABB Marine, ABB Wiring Accessories, Caruna, Duoli, Fiskars, Kone, Konecranes, Lindström, Nokia, NOMO 3D, Nordicomm, Philips, Tower Crane, Tulikivi, Wheeel, and Wärtsilä.

Niistä Nokian sponsoroimana opiskelijat olivat ideoineet keinoja, joilla tulevaisuuden runsaat 5G-verkon tukiasemat saadaan piilotettua nykyistä paremmin.

Tarjolla oli esimerkiksi valopylväisiin kiinnitettävää pyöreää tukiasemakaappia tai 5G-tukiasemat sisältävää infotaulua. Uusi keinoja tarvitaan, sillä 5G-verkossa tulee olemaan tukiasemia selvästi runsaammin kuin nykyisissä kännykkäverkoissa.

Aalto-yliopiston opiskelijatiimit ovat tehneet myös yhteistyötä Münchenin, New Yorkin, Philadelphian, Portugalin, Tukholman, São Paulon ja Varsovan yliopistojen kanssa. Design Factoryn idea kiinnostaa eri puolilla maailmaa. Idean isä professori Kalevi Ekman on kouluttanut jo ison joukon kehittäjiä, joille uusin teknologia tai bisnesmallit eivät ole hidasteita vaan mahdollisuuksia.

LISÄÄ: Product Design Gala 2017 -projektiesitykset videona (LINKKI, kolme eri video-osuutta) ja kuvia (LINKKI) ja aiempia tuotekehitysprojekteja (LINKKI) sekä uutinen vuoden 2016 tilaisuudesta (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017