Hämähäkkimäinen 3D-tulostinuutuus

Vain taivas tuntuu olevan rajana uudelle 3D-tulostimelle, joka on kehitetty Uumajan yliopiston Arts Campuksella. Erikoinen 3D-tulostin pystyy tekemään helposti esimerkiksi yli kolme metriä korkean Baabelin tornin tyylisen pylvään.

Ohuista siimoista roikkuva opiskelijoiden kehittämä Hangprinter on hämähäkin kaltainen asetelma, joka ei perustu perinteisiin 3D-tulostimien laitekehikoihin vaan tulostin voidaan kiinnittää mihin tahansa tukevalle alustalle.

”Sikäli kuin tiedän, HangPrinter on ainoa 3D-tulostin lajissaan. On rinnakkaiskaapeleihin perustuvia robotteja ja muita ajokaapeleihin tukeutuvia 3D-tulostimia, mutta HangPrinter on ainutlaatuinen, siten että kaikki osat paitsi energialähde asennetaan liikkuvaan laitteeseen, ja että se voi käyttää olemassa olevia rakenteita – tässä tapauksessa seiniä – kehyksinään”, toteaa HangPrinterin keksijä Torbjørn Ludvigsen.

Torbjørn Ludvigsen käynnisti työskentelyn HangPrinterin kanssa ollessaan opiskelija Uumajan yliopistossa ja alkuperäinen motiivi suunnitella roikkuvaa tulostin oli vähentää tuotantokustannuksia.

”Runko tai kehikko oli lähes puolet lopullisen 3D-tulostimien kustannuksista, ja ajattelin, että voisin tehdä sen ilman sitä”, Ludvigen sanoo.

Ludvigsen osoitti ensimmäisen prototyypin toteutettavuuden viime vuonna ja on parantanut menetelmää ja laitetta siitä lähtien. Tulostin voidaan koota noin 200 eurolla, mikä on murto-osa muiden suurkokotulostimien kustannuksista.

”3D-tulostin rajoittamattomalla kehyksellä tai laatikolla, tulosteet voi tulla yhtä pitkä kuin mitä se voidaan ripustaa. Vaakasuunnassa tulostusaluetta rajoittavat vain kehysrakenteiden ulottuvuudet”, sanoo mukana olevan Sliperietin luova johtaja Linnea Therese Dimitriou. Hän näki heti laitteen potentiaalin ja ehdotti Baabelin torni tulostamista testata sitä suuremmassa mittakaavassa.

”Minusta tämä tekniikka erittäin jännittävä, koska se antaa meille uudenlaisia ulottuvuuksia ja lisääntynyttä joustavuutta. Mahdollisuudet ovat printata suurelle alueelle ja tulostaa suuria määriä – vaaka- ja pystysuunnassa – tarvitsematta rakentaa kiskoja tai kehyksiä. Asennus voidaan myös skaalata ja sovittaa muille materiaaleille”, Dimitriou selvittää.

Laitteen tulevia versioita voitaisiin varustaa antureilla suuremman tarkkuuden saavuttamiseksi ja ulkokäyttöön sopivaksi.

Kuva: Linnéa Therese Dimitriou

LISÄÄ: Kehittäjien tiedote (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!