Seminaarivideot: 5G-taajuudet käyttöön jo 2019

Suomessa voitaisiin ottaa käyttöön 5G-taajuuksia jo vuoden 2019 alusta lähtien. Ministeri Berner kertoi 5G-taajuuksien käyttöönoton suunnitelmista tänään Helsingin Pörssitalolla järjestetyssä liikenne- ja viestintäministeriön ja Viestintäviraston yhteisessä seminaarissa. Tapahtuman tarjonta on katsottavissa nettivideona.

Uuden 5G:n kehittymisen ja sen käyttöönoton kannalta olennainen on erityisesti taajuusalue 3400-3800 megahertsiä. Suomessa tämä taajuusalue voitaisiin ottaa käyttöön jo vuoden 2019 aikana.

’’Haluan käynnistää vuoropuhelun toimialan kanssa niistä taajuuspoliittisista ratkaisuista, joita meidän tulee tehdä pysyäksemme 5G-kehityksen kärjessä , sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Taajuuksien käyttöoikeudet voitaisiin myöntää vuoden 2018 aikana. Taajuusalue on niin sanottu 5G-pioneerikaista, jolla voitaisiin siirtää dataa nyt käytössä olevia 4G-verkkoja nopeammin.

’’Taajuuksia jaettaessa tulisi perinteisten matkaviestinverkko-operaattoreiden taajuustarpeiden lisäksi tarkastella myös uusien toimijoiden tarpeita ja niiden edellyttämiä paikallisia ratkaisuja’’, toteaa Berner.

Ministeri Berner pitää tärkeänä, että tietoyhteiskunnan ja lähitulevaisuuden kehityksen edellyttämiä palveluja voidaan tarjota viestintäverkoissa optimaalisella tavalla.

Nopeasti etenemistä tärkeämpää on Bernerin mukaan se, että viestintäverkot muodostavat asianmukaisen kokonaisuuden. Langattomien yhteyksien lisäksi tarvitaan myös kiinteitä yhteyksiä. ’’Vaikka 5G on mobiiliteknologia, sen käyttöönotto edellyttää myös valokuituverkkoja. Valokuituverkkojen rakentamiseen tulisikin panostaa paljon nykyistä enemmän’’, toteaa Berner.

13 koelupaa -korkeampia taajuuksia

Viestintävirasto on myöntänyt jo 13 radiolupaa 5G -testaukseen, tuotekehitykseen ja kokeiluihin usealle eri organisaatiolle. Tähän asti myönnettyjä lupia käytetään esimerkiksi laitekehitykseen, etenemismittauksiin ja palveluiden testaamiseen.

Kuva: Viestintävirasto

Suomessa pystytään ottamaan 5G-käyttöön useita taajuusalueita, joista halutuin on 3,5 gigahertsin eurooppalainen pioneerikaista. Taajuusalueella 3400–3800 MHz voidaan käyttää nykyistä leveämpiä taajuuskaistoja ja saavuttaa satojen megabittien yhteysnopeudet. Taajuusalueen nykyinen käyttö päättyy vuoden 2018 lopussa ja sen jälkeen taajuudet ovat kokonaisuudessaan käytettävissä 5G-verkoille.

Lisäksi Euroopassa on tunnistettu 5G-pioneerikaistaksi 26 GHz:n taajuusalue (24,25–27,5 GHz), jossa voidaan käyttää yli 1000 MHz:n levyisiä kaistoja. Tämä gigabittitasoiset yhteysnopeudet ja lyhyet yhteysviiveet mahdollistava taajuusalue on ollut Suomessa vähäisellä käytöllä ja on hyvin käytettävissä 5G-verkoille

5G:lle osoitettavista erittäin korkeista taajuuksista päätetään vuonna 2019 maailman radioviestintäkonferenssissa. Standardoituja 5G -verkkoja tullaan näin ollen ottamaan laajamittaisemmin kaupalliseen käyttöön 2020-luvun alusta lähtien.

5G-seminaarissa laaja kattaus alan toimijoita

Tämän päivän 5G- seminaarissa jaetaan ja päivitetään tilannekuvaa seuraavan sukupolven mobiiliteknologiasta. Seminaarissa esitellään näkemyksiätutkimuksesta, kehityksestä, käyttöönotosta sekä yhteistyöstä Suomessa ja kansainvälisesti.

Mukana seminaarissa on Viestintäviraston lisäksi puhujia muun muassa Ficomista, Nokialta, Ericssonilta ja Huaweilta. Eikä kyse ole pelkästään 5G-verkoista vaan laajasti uudenlaisesta alustataloudesta, josta Tekesin kehitysjohtaja Pekka Sivonen kertoi otsikolla 5G+AI+AR+VR+BLOCKCHAIN. Esillä oli myös liikenne suurena 5G-sovellusalueena. Tietoliikenteen tulevaisuudesta 2030 kertoi Sovelton Risto Linturi.

LISÄÄ: 5G-seminaarin 24.5.2017 ohjelma (LINKKI) ja esitykset nettivideona (LINKKI, Youtube).

Päivitetty 5.5.2017

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016