Fennovoima valitsi automaatiotoimittajat

Brittiläinen Rolls-Royce toimittaa Fennovoiman suunnitteleman Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksen automaatioratkaisut yhdessä ranskalaisen Schneider Electricin kanssa. Uuden laitoksen pitäisi valmistua vuonna 2024.

Rolls-Roycesta tulee Hanhikivi 1:n automaation päätoimittaja ja yritys toimittaa suojausautomaation laitokseen. Ranskalainen Schneider Electric toimittaa käyttöautomaation.

Yhteensä satojen miljoonien eurojen kaupat pitää sisällään sekä automaation suunnittelun että järjestelmien toimituksen. Automaatiotoimittajien valinta hankkeen tässä vaiheessa on tärkeää ydinvoimalaitoksen suunnittelutyön ja luvan saamisen edistämiseksi.

Ydinlaitoksen automaatiojärjestelmien avulla valvotaan, ohjataan ja suojataan laitoksen reaktorin, järjestelmien ja laitteiden toimintaa. Suojausautomaation tehtävä on havaita ydinreaktorin ja järjestelmien epänormaali toiminta ja käynnistää tarvittavat suojaustoimenpiteet.

Pyhäjoen ydinvoimalan on ilmoitettu valmistuvan vuonna 2024. Parhaillaan työmaa-alueella tehdään varsinaisen voimalan rakentamisen mahdollistavia valmistelevia töitä.