Pilvipalvelut vajaakäytöllä – Suomi silti ykkönen

Pilvipalvelut kasvattavat Tiedon mukaan nopeasti suosiotaan pohjoismaisten yritysten ja julkisyhteisöjen keskuudessa. Vaikka Suomi on pohjoismaissa ykkönen niin vain yksi seitsemästä yrityksestä käyttää palveluita täysimääräisesti.

Pohjoismaisten yritysten käyttötiedot käyvät ilmi tämän vuoden Cloud Maturity Index -tutkimuksesta, jonka Tieto ja VMware teettivät tutkimusyritys Radarilla Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Selvityksen mukaan suomalaisista yrityksistä ja julkisyhteisöistä jo 85 prosenttia käyttää pilvipalveluita, kun vastaavat luvut ovat Ruotsissa 83 prosenttia ja Norjassa 75 prosenttia. Kuitenkin vain 14 prosenttia osaa hyödyntää niiden koko potentiaalin.

Cloud Maturity Indexistä selviää myös, että pilvipalvelut parhaiten omaksuneet eli kypsät käyttäjät kuluttavat keskimäärin runsaan viidenneksen (21%) vähemmän rahaa IT-palveluiden tuottamiseen. Niillä on

Patrik Ekström, Tieto

myös jopa lähes kolmanneksen suurempi osa IT-budjetista käytettävissä innovoimiseen ja kehitystyöhön.

Suomessa enemmistö pilvipalveluihin budjetoidusta rahasta (53 %) käytetään nyt julkisiin pilvipalveluihin, ja osuuden odotetaan kasvavan entisestään. Rahoitusala on johdossa ja julkinen sektori laahaa perässä, mutta valmistava teollisuus kirii jo.

’’Valmistavan teollisuuden on uudistettava kykyään automaation ja tuotantotiedon hyödyntämiseen, jotta ne saavat digitalisaatiosta kaiken hyödyn irti. Pilvipalvelut tuovat sekä standardoituja tehokkaita alustoja että uusia datankäsittelyratkaisuja, jotka mahdollistavat uusia liiketoimintamalleja ja tuotannon tehostamista esimerkiksi esineiden internetin avulla’’, toteaa Tiedon teknologia- ja modernisointipalveluiden johtaja Patrik Ekström .

TAUSTAA: Radarin, Tiedon ja VMwaren Cloud Maturity Index -tutkimus toteutettiin verkkokyselynä ja haastatteluina, ja siihen osallistui 268 yksityisen ja julkisen sektorin päättäjää Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa.

LISÄÄ:  Cloud Maturity Index (LINKKI)

Kuvituskuva: Tieto

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017