Microsoftin Build keräsi Helsinkiin yli 500 kehittäjää

Helsingin Microsoft Build -tapahtuma keräsi yli 500 sovelluskehittäjää tutustumaan Microsoftin uusin julkistuksiin ja kuulemaan teknologian kehittämisestä. Esillä oli oman Windows 10:m lisäksi tukea muillekin mobiililaitteille.

Helsingin Hernesaaren Telakassa keskiviikkona ja torstaina järjestetty Build-tapahtua alkoi Microsoftin UWP-sovellusten asiantuntija Shen Chauhanin, avauspuheenvuorolla. Hänen mukaansa Windows 10 on nyt asennettu yhteensä yli 500 miljoonaan eri laitteeseen, joita käytetään keskimäärin 3,5 tuntia päivässä, Shen kertoi.

Hän esitteli puheessaan Windows 10:n uusia ominaisuuksia, jotka helpottavat Android-, iOS- ja Windows-laitteiden saumatonta käyttöä yhdessä. Windows 10:n myötä käyttäjät voivat helposti esimerkiksi aloittaa sovelluksen käytön pöytäkoneella, jatkaa kannettavalla ja lopuksi päättää työnsä älypuhelimella.

”Alustariippumattomuus ei rajoitu vain loppukäyttäjiin”, Shen sanoi lavalla. Windows 10 sekä Windows Server saavat käyttöjärjestelmään rakennetun natiivituen Linux-binääreille. Ubuntu, OpenSUSE sekä Fedora tulevat helposti ladattaviksi Windows Storeen.  ”Lisäksi Progressive Web Appseillä on helppo tehdä uskomattomia sovelluksia, jotka ovat täysin alustariippumattomia.”

Avauspuheenvuoroa jatkoi web-teknologioiden ammattilainen kehittäjä Etienne Margraff, joka antoi maistiaisen Azuren uusista ominaisuuksista. ”Haluamme antaa teille kehitystyökalut, joilla voitte entistä paremmin ratkaista haasteet, joista olette meille kertoneet”, Etienne kertoi.

Microsoft esitteli Suomessa alkuviikosta myös uudet Microsoft Surface -tietokoneet. Mukana oli työasemasta digitaaliseksi alustaksi muuntuva Surface Studio ja kannettava tietokone Surface Pro.

Päivän ensimmäisen varsinaisen puheenvuoron piti Microsoftin teknologialähettiläs Chris Risner, joka kertoi pilviratkaisuista sekä uusista teknologioista, kuten sovelluspaketoinneista, mikroservereistä ja serverless-ratkaisuista.

Tällä hetkellä pinnalla olevasta tekoälystä ja koneoppimisesta lavalle nousi puhumaan suosittuja Windows 10 -opetusvideoitakin tehnyt teknologiaos

aaja Andy Wigley.  Hän esitteli Microsoftin Cognitive Services -pakettia, jonka avulla kehittäjät voivat helposti tuoda sovelluksiinsa kuvia, kieltä, puhetta ja tietokantoja ymmärtävää tekoälyä ja koneoppimista.

”Paketin avulla sovellukset voidaan opettaa ymmärtämään esimerkiksi tapaa jolla lapset puhuvat, tai voimme antaa sovelluksille kyvyn ymmärtää ja oppia kuvista”, Andy kertoi ja esitteli demossa miten Cognitive Services -pakettia käyttävä sovellus oppi tunnistamaan kasveja niiden lehdistä otetuista valokuvista.

Jeff Burtoft, muun muassa HTML5 Hacks -kirjan kirjoittanut Microsoftin kehittäjiä esitteli Microsoftin Progressive Web Appien (PWA) -toimintaa. ”Microsoft tuo PWA:t nyt Windowsiin, mikä tarkoittaa, että niitä voi kehittää mobiilin lisäksi myös tietokoneille, tableteille, Xboxille ja muille alustoille”, Jeff kertoi.

Lavalle nousi myös Windows-sovelluksia Microsoftilla kehittävä Dave Crawford. Hän kertoi Xamarinin uusista ominaisuuksista ja miten ne antavat kehittäjille työkalut alustariippumattomien sovellusten kehittämiseen (ks. kaavio).

”Xamarinin ansiosta voit kehittää iOS- ja Android-sovelluksia niillä tiedoilla, taidoilla ja työkaluilla, jotka sinulla ja tiimilläsi on tällä hetkellä”, Dave Crawford sanoi. ”Xamarinilla voit luoda natiiveja ja suorituskykyisiä sovelluksia jopa seitsemälle eri alustalle.”

Microsoftin Denis Cepunin kertoi puheenvuorollaan myös uudistuksista serverittömässä teknologiassa. ”Serverittömät teknologiat ovat platform-as-a-servicen (PaaS) seuraava kehitysaste, ja ne todella kiihdyttävät uusien ja innovatiivisten sovellusten luomista”, Cepunin sanoi.

Tapahtuman lavaohjelman päätti koneoppimisen ja virtuaalitodellisuuden ammattilainen Vlad Kolesnikov. Hän puhui Microsoftin Desktop Bridgestä, jolla voi  tuoda Windows 10:n ominaisuudet olemassa oleviin sovelluksiin.

Buildin kävijät pääsivät kokeilemaan uutta HoloLens-demoa, joka oli ensimmäistä kertaa kokeiltavissa Suomessa. Demo esitteli, miten HoloLensia voidaan käyttää yhteistyöhön kollegoiden ja ystävien kanssa työssä ja opiskelussa.

Toinen demo näytti, miten arkkitehdit voivat käyttää lisättyä todellisuutta talojen suunnittelussa, ja kolmas esitteli miten lisätty todellisuus voi auttaa lääketieteen opiskelijoita tutustumaan ihmisen anatomiaan.

Kuvat: Microsoft

LISÄÄ: Microsoftin Build -uutiset (LINKKI) ja Surface Pro -tiedot (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!