Uusia keinoja 5G-verkkoon – tehonkulutus alas

Suomessa haetaan uusia keinoja 5G-verkkojen laitteiden tehonkulutuksen pienentämiseen. VTT on kehittänyt signaalinsuunnittelumenetelmiä, joilla voidaan nykyistä paremmin optimoida 5G-verkon energiatehokkuutta.

Tulevaisuuden 5G-järjestelmät mahdollistavat aiempaa luotettavammat tietoliikenneyhteydet, kun tiedonsiirtonopeudet vaihtelevat hitaamman tiedonsiirron anturidatasta nopeaa ja lyhytviiveistä tiedonsiirtoa tarvitsevaan, reaaliaikaiseen korkealaatuiseen kuvaan.

VTT on todennut tutkimuksissaan, että vaihemodulaation avulla saavutettavaa vakioverhokäyräistä OFDM (orthogonal frequency division multiplexing) -aaltomuotoa käyttämällä voidaan saavuttaa 2.5-6.0 dB:n etu perinteiseen OFDM-järjestelmään nähden, kun tehovahvistimen hyötysuhde otetaan vertailussa huomioon.

Menetelmää voidaan hyödyntää esimerkiksi kriisitilanteissa, joissa päätelaitteen akun kesto on tärkeää. Pitkän kantaman meri- ja satelliittitietoliikenne arktisella alueella on toinen merkittävä sovelluskohde. Ehdotettu aaltomuoto tuo myös kustannussäästöjä, koska se mahdollistaa yksinkertaisen analogiatoteutuksen.

Samoin kehitettiin menetelmiä kompensoimaan signaalin vääristymiä, jotka aiheutuvat elektronisten komponenttien lämpenemisestä tai vanhenemisesta. Tekniikoita voidaan hyödyntää myös esimerkiksi kehitettäessä nopeampia, OFDM-tekniikkaan pohjautuvia kupari- ja kuituyhteyksiä kotitalouksiin.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!