Vaarallinen Fireball levisi kulovalkean tavoin

Keväällä nopeasti maailmalla levinnyt Fireball-haittaohjelma nousi tietoturvayhtiö Check Pointin mukaan toukokuussa  myös Suomen haittaohjelmat top 10 -tilaston kärkeen.

Check Point kertoi jo aiemmin tässä kuussa, että Fireball oli saastuttanut yli 250 miljoonaa konetta ja peräti viidenneksen maailman yritysverkoista ja leviäminen on sittemmin jatkunut.

Fireball kaappaa haltuunsa kohde-selaimet ja muuttaa ne zombeiksi, joita se käyttää muun muassa lisähaittaohjelmien lataamiseen ja arvokkaiden tunnistetietojen varastamiseen.

Toukokuun listauksen toisella sijalla Suomessa ja maailmalla oli RoughTed. Kyseessä on laajamittainen malvertising-kampanja, jota on käytetty erilaisten haitallisten sivustojen, adwaren, exploit kittien ja muiden haitakkeiden levittämiseen. Sitä voidaan käyttää kaikentyyppisiin alustoihin ja käyttöjärjestelmiin kohdistuvissa hyökkäyksissä.

Kolmanneksi yleisin haittaohjelma Suomessa oli pitkään listan kärkisijoilla lymyillyt Rig ek, Exploit Kit -haittaohjelma, joka etsii haavoittuvuuksia Flash-, Java-,

Silverlight- ja Internet Explorer -ohjelmista. Hyökkäys tapahtuu niin, että kyberrikolliset murtavat verkkosivuja ja asentavat niille haitallisen uudelleenohjauksen. Uhri ohjautuu turvalliseksi luulemaltaan sivulta rikollisten sivulle. Tämä sivu sisältää varsinaisen exploit kitin, joka tutkii uhrin koneen ja havaittuaan haavoittuvuuden murtautuu sisään.

TAUSTAA: Kuukausittain laadittava haittaohjelmatilasto perustuu Check Pointin ThreatCloudinTM tietoihin. Se on maailman laajin verkosto, joka kerää tietoja kyberhyökkäyksistä ja näyttää ne reaaliaikaisesti kartalla. Verkosto tunnistaa päivittäin miljoonia haittaohjelmatyyppejä analysoidessaan yli 250 miljoonasta verkko-osoitteesta saamiaan tietoja.

LISÄÄ: Check Pointin kyberhyökkäyksien uhkakartta (LINKKI)

Yleisimmät haittaohjelmat toukokuussa 2017 top 10, Suomi(*

  1. Fireball
  2. RoughTed
  3. Rig ek
  4. Slammer
  5. Zeus
  6. Nivdort
  7. HackerDefender
  8. BadJoke
  9. Tupym
  10. Emotet

*) Check Point

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!