Porot saivat omat IoT-lähettimet

Digita pilotoi Palojärven paliskunnan kanssa porojen seurantaa LoRa-verkon avulla. Seuranta on poroelinkeinon kannalta tärkeää, sillä suurin osa metsään kuolleista poroista jää löytämättä. IoT-verkon avulla voidaan seurata entistä useampaa poroa ja myös löytää kadoksiin jääneet yksilöt.

Digitan mastoihin ja kaksisuuntaiseen LoRa-teknologiaan perustuva IoT-verkko mahdollistaa laajojenkin verkkoon kytkettyjen laitteiden toiminnan. Myös IoT-verkkoon kytkettyjen kannettavien laitteiden akun kesto on vanhempia teknologioita huomattavasti parempi.

”Aikaisempiin porojen seurantalaitteisiin verrattuna Digitan IoT-verkon mahdollistamat ratkaisut sallivat entistä kevyemmät ja pitkäkestoisemmat seurantalaitteet’’, kertoo Digitan IoT-palveluiden johtaja Ari Kuukka.

Hänen mukaansa poronomistajien lisäksi porojen seurannasta voivat hyötyä kaikkia poroalueella liikkuvat. Tulevaisuudessa voisi Kuukan mukaan olla mahdollista seurata porojen liikkumista teiden lähistöllä ja varoittaa autoilijoita poroista.

TAUSTAA: Palojärven paliskunta sijaitsee Rovaniemen, Tervolan, Ylitornion ja Pellon alueella. Paliskunnan pinta-ala on noin 4000 km² ja eloporoluku 5000.

Kuva: Digita/Marja Anttonen

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!