Monta kanavaa tuo mobiiliin lisää vauhtia

DNA testaa Ericssonin kanssa Siuntiossa gigabitin sekuntinopeutta. Lisävauhti saadaan aikaan yhdistämällä kolme 20 megahertsin kantoaaltoa sekä hyödyntämällä 256 QAM-modulaatio- ja 4×4 MIMO-radiotekniikoita. Nykyiset päätelaitteet tukevat maksimissaan vain 600 megabitin sekuntinopeutta.

Uutta huippunopeutta testataan Ericssonin kanssa Suomen nopeimmassa 4G-kylässä eli Siuntion Karubyssä. Käyttöön otettu tekniikka yhdistää useita taajuuksia mahdollisimman suuren nopeuden saavuttamiseksi.  Siellä on ollut jo aiemmin teoreettinen huippunopeus 600 megabittiä sekunnissa.

”Vuosi sitten esittelimme Karubyssä teoreettisen nopeuden 600 megabittiä sekunnissa, ja nyt siihen kykeneviä päätelaitteita alkaa olla markkinoilla. Nyt odotamme gigabittiin sekunnissa yltävien laitteiden yleistyvän loppuvuoden aikana, kertoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

Uusimmat testit tehdään tuotantoverkossa, joka osoittaa, ettei uuden nopeuden käyttöönottoon ole teleoperaattorilla ole esteitä. Yhden gigabitin sekuntinopeus saatiin ottamalla kolme 20 MHz kantoaaltoa 1800, 2100 ja 2600 MHz taajuusalueilla ja hyödyntämällä uudenlaista radiotekniikkaa (256QAM-modulaatio ja 4*4 MIMO-radiot).

”Nyt tehdyt nopeustestaukset kertovat 4G-verkon evoluutiosta kohti 5G:tä ja gigaluokan mobiiliyhteyksiä kotiin”, sanoo Suomen Ericssonin toimitusjohtaja Olli Sirkka.

Siuntion testialueen lisäksi DNA aikoo kasvattaa laajemminkin koko 4G-verkonsa kapasiteettiaan LTE Carrier Aggregation -teknologian (LTE CA) avulla.”Päivitämme tänä vuonna eri puolilla Suomea 4G-verkkoa LTE CA -tekniikalla hyödyntäen muun muassa 2100 megahertsin taajuusaluetta”, taustoittaa kehitystä DNA:n Jarkko Laari.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017