Suomi valmistautuu gigakauteen – kuitua 5G:n rinnalle

Suomi tarvitsee huippunopeita yhteyksiä lisää. Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee uutta laajakaistastrategiaa, joka perustuu mobiilin rinnalla kuituverkon rakentamiseen. 5G.n lisäksi valokuituverkkojen rakentamisen edistäminen on keskeinen osa tulevia toimenpiteitä.

Tulevassa suunnitelmassa haetaan keinoja vuosiksi 2025 ja 2030. Uusikin kansallinen laajakaistatavoite on edelleen teknologianeutraali, eli se koskisi sekä kuiturakentamisen edistämistä, että langatonta laajakaistaa.

’’Tulevaisuudessa kapasiteettitarpeet vain kasvavat esimerkiksi digitaalisen liiketoiminnan ja julkisten palvelujen digitalisoituessa ja viihdekäytön kasvaessa voimakkaasti’’, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Strategiassa vastataan osaltaan Euroopan unionin laajakaistatavoitteisiin. EU on esittänyt vuoden 2025 tavoitetasoksi, että kaikkialla EU:ssa tulisi olla saatavilla 100 megabitin yhteydet, joiden nopeus on mahdollista nostaa 1 gigabittiin.

Lisää pontta Suomenkin nopeuden nostolle antanee myös Ruotsi, jonka tavoite on EU:n vaateita kunnianhimoisempi, sillä sen tavoitteena on 1 Gbit/s nopea yhteys 98 prosentilla väestössä vuoteen 2025 mennessä. Siihen pitäisi Suomessakin pyrkiä.

Liikenneministeriön laajakaistastrategiassa on tarkoitus määritellä toimenpiteet, joilla Suomen nopeus- ja tavoitettavuustavoitteisiin päästään. Saatavuuden lisäksi pohditaan uusia keinoja nopeiden verkkoyhteyksien käyttöönoton edistämiseksi.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!