Teleoperattorit säästelivät kiinteissä – lisää kännykkäverkkoihin

Vuonna 2016 suomalaisiin televerkkoihin investoitiin noin 590 miljoonaa euroa, joka on 13 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Erityisesti kiinteän verkon investoinnit laskivat edeltävään vuoteen verrattuna 33 prosenttia.

Matkaviestinverkon investoinnit kasvoivat yhdeksän prosenttia aineettomien investointien noususta johtuen. TV- ja radioverkkoihin investoitiin 23 prosenttia edeltävää vuotta enemmän.

Matkaviestinverkkoon investoitiin 300 miljoonaa ja kiinteän verkkoon noin 240 miljoonaa euroa. Näiden lisäksi TV- ja radioverkkoihin investoitiin noin 50 miljoonaa euroa.

Kansainvälisesti tarkasteltuna Suomi ajautui aineellisten investointien määrissä entistä kauemmaksi muista Pohjoismaista.

Suomessa tehtiin vuonna 2016 aineellisia investointeja kiinteään laajakaista- ja puhelinverkkoon sekä matkaviestinverkkoon noin 77 euroa asukasta kohden, kun Ruotsissa summa oli noin kaksinkertainen ja Norjassa peräti 213 euroa.

Teletoiminnan liikevaihto oli Viestintäviraston mukaan vuonna 2016 noin 3,5 miljardia euroa, jossa oli kasvua vain kaksi prosenttia. Teletoiminnan kokonaisliikevaihdolla tarkasteltuna Elisa nousi Telia Finland rinnalle Suomen suurimmaksi teleyritykseksi

TAUSTAA: Tilastot perustuvat Viestintäviraston 165 teleyritykseltä ohjaus- ja valvontakäyttöön keräämiin vahvistettuihin tilinpäätöksiin perustuviin tietoihin sekä kansainvälisen vertailun osalta [Telecommunication Markets in the Nordic and Baltic Countries -julkaisun] tietoihin, joita on päivitetty julkaisun jälkeen Suomen ja Tanskan tietojen osalta.

LISÄÄ: Teletilastotaulukot (LINKKI) ja kansainvälinen vertailut eri vuosilta (LINKKI)

Kuva: Nokia

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017