Bluetooth leviää 32 000 laitteen solmuverkoksi

Bluetooth-standardista on esitelty solmuverkkoja varten kehitetty Mesh-versio. Uusi verkkostandardi mahdollistaa monesta moneen laiteviestinnän ja on optimoitu erittäin laajamittaisten laiteverkkojen luomiseen. Piirivalmistajista Toshiba on muutamien muiden kanssa aktivoitunut uutteen standardiin.

Uuden ”Bluetooth Mesh Networkings” standardin avulla on mahdollista rakentaa luotettavia itsensä parantavia verkkoja, joissa ei ole yksittäisiä vikaantumiskohtia. Lisäksi verkon kattavuutta voidaan kasvattaa yksinkertaisesti laitteita lisäämällä.  Verkossa voi olla jopa 32 000 laitetta yhdessä.

Bluetooth Mesh Networkings soveltuu esimerkiksi rakennusautomaatioon, anturiverkkoihin ja muihin IoT-ratkaisuihin. Niissä tarvitaan kymmenien, satoja tai tuhansia laitteita kommunikoimaan luotettavasti ja turvallisesti keskenään. Siihen on ollut erikoisratkaisuja jo aiemminkin, mutta Bluetooth-version myötä idea saa lisää kantavuutta.

Uusi Bluetoothin solmuverkkostandardi 1.0 on varsin perusteellinen, ja huomioon myös tietoturvan. Data liikkuu salattuna ja niin, että sen seuraaminen verkossa on hyvin vaikeaa. Lisäksi standardissa on määritelty kullekin viestille sallittu maksimi elinaika verkossa (Time to Live).

Bluetooth-silmäverkko toimii Bluetooth Low Energy (LE) -tekniikalla, ja se on yhteensopiva Bluetooth version 4.0 ja uudemman 5:n kanssa. Uutta rautaa ei sinällään tarvita, sillä ainakin nykyiset riittävällä muistikapasiteetilla varustetut Bluetooth-piirit saadaan toimimaan uudessa verkossa. Piireille lisätään vain tarvittava uuden verkon ohjelmistotuki.

Hyvä esimerkki on norjalaisen Nordic Semiconductorin kehitysalusta nRF5, jonka avulla yrityksen nykyiset nRF51- and nRF52 sarjan SoCs-piirit saa liitettyä uuteen Mesh-verkkoon. Myös Slicon Labs ja Toshiba tukevat jo uutta standardia, mutta Cypressille ja TI:lle tuki on vasta tulossa. TI:llä on myös oma SimpleLink-mesh-ratkaisu.

LISÄÄ: Bluetooth Mesh (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017