Nokia sai lisänostetta Applen patenttimaksuista

Nokian toisen neljänneksen raportoitu liikevaihto oli 5,6 miljardia euroa. Verkkoryhmän liikevaihto laski 5 prosenttia vuoden 2017 toisella neljänneksellä, mutta sitä lievitti teknologiayksikön 90 prosentin kasvu pääosin Applen maksamien patenttikorvausten ansiosta.

Nokian Ultra Broadband Networks -segmentin Mobile Networks -liiketoimintaryhmän liikevaihto laski vuoden 2017 toisella neljänneksellä vahvan ensimmäisen neljänneksen jälkeen. Sen sijaan Fixed Networks -liiketoimintaryhmän liikevaihto laski vuoden 2017 toisella neljänneksellä vähemmän kuin vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä.

IP Networks and Applications -segmentin IP/Optical Networks -liiketoimintaryhmän liikevaihto laski myös vähemmän vuoden 2017 toisella neljänneksellä kuin edellisellä neljänneksellä ja Applications & Analytics -liiketoimintaryhmän liikevaihto kasvoi. Global Services -segmentin liikevaihto pysyi suunnilleen muuttumattomana.

Nokia teki toisella neljänneksellä ei-IFRS-puhdistamattomana 45 miljoonan euron liiketappion ja 433 miljoonan euron miinusmerkkisen tuloksen. Ilman järjestely- ja yrityskauppamuutoksia voitto oli 574 ja tulos 441 miljoonaa euroa plussalla.

Rajeev Suri, Nokia

Verkkotoiminta on saamassa lähivuosina tukea 5G:stä.

”Näemme Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Japanissa merkkejä 5G:n kehityksen nopeuttamisesta sekä merkittävien käyttöönottojen aloittamisesta vuonna 2019”, sanoi Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri tulostiedotteessa.

Verkkoryhmän liikevaihdon pudotusta korvasi Technologies-yksikkö, joka sopi toukokuussa Applen kanssa patenttiriitansa aiempaa laajemmalla sopimuksella. Technologies-yksikön liikevaihto kasvoi 90 prosenttia. Lisää tulee seuraavina neljänneksinä myös kiinalaiselta Xiaomilta, jonka kanssa Nokia teki lisensointisopimuksen äskettäin.

Noin 40 prosenttia Technologies-yksikön liikevaihdon 175 miljoonan euron kasvusta vuodentakaiseen verrattuna oli kertaluonteista ja sisälsi vuoden 2017 ensimmäiseen neljännekseen kohdistuvan osuuden. Yksikön liikevoitto kasvoi 158 prosenttia vuoden 2017 toisella neljänneksellä vuoden 2016 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna johtuen.

Nokian kokonaistulos on hyvä verrattuna Ericssoniin, jonka tulos tipahti huhti-kesäkuussa 93 prosenttia 31,5 miljoonaan euroon ja liikevaihto pieneni lähes kymmenyksen viime vuodesta. Ericssonin liikevaihto vuoden toisella neljänneksellä oli 49,9 miljardia kruunua, joka on noin 5,2 miljardia euroa. Ericsson aikoo jatkaa myös toimintojen tehostamista ja henkilövähennyksiä.

Uudeksi kisaajaksi on noussut kiinalainen Huawei, joka panostaa entistä suurempia rahoja uusien tietoliikenneratkaisujen kehittämiseen.

Päivitetty 8.59

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!