Vienti nousi kesäkuussa – elektroniikka veti henkeä?

Suomen tavaraviennin arvo oli kesäkuussa Tullin ennakkotilaston mukaan lähes 5,1 miljardia euroa. Arvo oli kaksi prosenttia suurempi kuin viime vuoden kesäkuussa. Tammi-kesäkuun yhteenlaskettu viennin arvo nousi 11 prosenttia vuoden takaisesta.

Tilastoja kaunistaa kesäkuussa Ranskaan kirjatut kaksi lentokonetta, joiden yhteenlasketuksi arvoksi tilastoitiin noin 62 miljoonaa euroa. Kesäkuussa teollisuuskoneiden ja –laitteiden, metallien, kemianteollisuuden tuotteiden, sahatavaran ja henkilöautojen vienti oli kasvussa.

Toukokuussa 27 prosenttia kasvanut sähkötekniikan vienti veti kesäkuussa henkeä, sillä nyt viennistä tuli pientä laskua koneiden ja laitteiden sekä öljyjalosteiden kanssa. Muuten kemiallisen metsäteollisuuden tuotteiden viennin arvo oli lähes viime vuoden tasolla.

Alustoimitusten arvo laski kesäkuussa jyrkästi viime vuodesta.  Kyprokselle vietiin noin sadan miljoonan euron arvoinen laiva, mutta viime vuoden kesäkuussa Saksaan suuntautui selvästi hintavampi 481 miljoonan euron arvoinen laivatoimitus.

Tuonnin arvo nousi kesäkuussa yhdeksän prosenttia ja oli hieman yli 5,1 miljardia euroa. Yhteenlaskettu tuonti vuoden alusta kasvoi 13 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Tarkentuneet tiedot viennistä ja tuonnista sekä maa- ja tavarakohtaiset tiedot julkaistaan kuun lopussa ulkomaankaupan kuukausitilastossa.

Kuva: Konecranes

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017