Ruotsi kehittämään sukellusrobotteja – uusi tutkimuskeskus

Ruotsiin on perustettu uusi robotiikan kehityskeskus, joka tutkii ja kehittää tulevaisuuden vedenalaisia järjestelmiä. Keskuksen on perustanut teollisuusyritys Saab yhdessä tutkimusyhteistyökumppaniensa kanssa.

Vedenalaisen robotiikan tutkimuskeskuksen Swedish Maritime Robotics Center (SMaRC) tarkoitus on kehittää vedenalaisiin robottijärjestelmiin liittyvää tekniikkaa. Sitä tarvitaan puolustustekniikan lisäksi esimerkiksi arktisien alueiden hyödyntämisessä.

Kuva: Saab

Sukeltaminen napajään alla on yksi esimerkki haasteista, joita ruotsalaisten uusi robottikeskus pyrkii ratkaisemaan. Pelkästään navigointi on ongelmallista.

”Sukellusroboteilla on vain vähän kiintopisteitä, ja se tekee navigoinnista hankalaa”, perustelee Saab Kockumsin teknologiasta vastaava  tohtori Roger Berg.

Bergin mukaan uusien sukellustekniikoiden kehittäminen on ensiarvoisen tärkeää pyrittäessä yhä pitemmälle pinnan alle.

Uusien älykkäiden robottijärjestelmien avulla voidaan jäljittää myös ilmastomuutoksen kehityskulkuja, joiden seuraaminen on aiemmin ollut hankalaa. Tutkimuslaitos  keskittyy alan teollisuudelle ja yhteiskunnalle tuotettaviin hyötyihin kolmesta eri näkökulmasta.

Ensimmäinen näkökulma liittyy ympäristöön ja valtamerien tilan arviointiin. Toinen näkökulma liittyy yhteiskunnan suojelemiseen parantamalla tietämystä siitä, mitä valtamerissä oikein tapahtuu. Kolmas näkökulma tarkastelee valtameriä resurssina ja arvioi niiden potentiaalia ravinnon, energian ja raaka-aineiden tuotannossa.

Saab osallistuu projektiin rahoittamalla sitä ja antamalla henkilöstöään projektin käyttöön. Myös yhtiön kehittämää tekniikkaa annetaan muiden käyttöön. Yhteistyö tuo Saab Dynamicsin liiketoiminnan kehityspäällikkö Bo Rydell mukaan tärkeitä synergiaetuja; sekä teknisiä että sosiaalisia.

Saabin Rydell ja Berg korostavat, että uusi SMaRC-robottikeskus voi olla lähtökohta paljon suuremmalle, Ruotsin kansalliselle vedenalaiselle tutkimusohjelmalle. Se on ollut kehitteillä jo pitkään, ja ohjelma varmasti lisäisi alan kiinnostavuutta. Teollisuuspoliittisesti sukellustekniikka tulee olemaan kasvuala tulevaisuudessa.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017