Elisan IoT-kisaan valittiin 10 tiimiä

Teleoperaattori Elisa Innovation Challenge 2017 -kilpailu on edennyt semifinaaliin 10 joukkueen voimin. Esineiden internetin menestystuotteita etsivään kilpailuun saatiin ehdotuksia 19 maasta ja ensimmäistä kertaa yli puolet ehdotuksista tuli ulkomailta.

Kolmannen kerran järjestettävä Elisa Innovation Challenge -innovaatiokilpailu on edennyt semifinaalivaiheeseen, johon hyväksyttiin mukaan 10 tiimiä. Tämän vuoden kilpailun tavoite on kehittää uusia älykkäitä tuotteita tai palveluita kotien, yritysten ja teollisuuden arkisten ongelmien ratkaisemiseksi.

Kilpailun tuomaristo valikoi kesäkuun 28. päivä mennessä jätetyistä kilpailuehdotuksista semifinaaliin 10 tiimiä. Tiimeistä kolme kehittää kuluttajamarkkinaan suunnattuja älykotiratkaisuja ja seitsemän B2B-ratkaisuja yrityksille tai teollisuudelle. Jatkoon valittiin kuusi suomalaista, kaksi israelilaista sekä yksi sveitsiläinen ja yksi saksalais-slovenialainen joukkue.

16-viikoisen tuotekehitysvaiheen aikana ideat muutetaan toimiviksi tuotteiksi tai palveluiksi. Ratkaisut voivat olla verkottuvia laitteita, ohjelmistotuotteita tai palveluja, jotka hyödyntävät esineiden internetin mahdollisuuksia. Osallistujat saavat tarvittaessa käyttöönsä Elisa IoT -alustan, tarvittavat ohjelmistotyökalut ja koulutusta kilpailutuotteensa kehittämistä varten. Lisäksi Elisa tarjoaa sparraus- ja markkinointiapua kaupallistamiseen.

Elisan liiketoimintajohdon lisäksi voittajaa ovat valitsemassa Pivot5-yhtiön perustaja ja sijoittaja Inka Mero sekä Lifeline Ventures -yhtiön perustaja ja sijoittaja Petteri Koponen, jotka ovat itse perustaneet lukuisia yrityksiä ja auttaneet sijoittajana startupeja kasvamaan. Petteri Koponen on muun muassa yksi Supercellin varhaisista sijoittajista.

Elisa Innovation Challenge -kilpailu huipentuu kärkikolmikon ratkaisujen esittelyyn osana Slush-tapahtuman virallista ohjelmaa marras-joulukuun vaihteessa Helsingissä. Voittaja palkitaan tapahtumassa 50 000 euron palkinnolla.

Elisa Innovation Challenge semifinalistit

Adloc (B2C)

Adlocin Household Energy Hacker -palvelu yhdistää tietoja kodin energiankulutuksesta julkisesti saatavaan dataan (esimerkiksi säätietoihin) ja tarjoaa käyttäjille ennakoivaa ohjeistusta pienten energiaa säästävien valintojen tekemiseen ja siten kokonaisenergiankulutuksen säästämiseen.

Klok (B2C)

Klok kehittää modulaarista ja monikäyttöistä kotiautomaation keskusta, joka tarjoaa saumattoman yhteyspisteen useille älykodin IoT-laitteille.

Yotta Green (B2C)

Yottan älykkäät sähkökytkimet ja pistorasiat mittaavat kotitalouden energiankulutusta ja oppivat tekoälyn avulla asukkaiden normaaleja energiankäyttötapoja. Järjestelmä voi hälyttää poikkeavista sähkönkulutuspiikeistä, estää sähköpaloja ja säästää jopa 40 prosenttia energiankulutuksessa.

Humia (B2B)

Humia on täysin langaton ja automaattinen rakennekosteuden seurantajärjestelmä, joka tekee kosteus- ja homeperäisten ongelmien tunnistamisesta ja seuraamisesta helppoa ja edullista.

iqBox (B2B)

iqBox tarjoaa ratkaisun elintarvikkeiden toimituksen viimeisen mailin ongelmaan, kun asiakas ei ole kotona vastaanottamassa toimitusta. Ratkaisu perustuu älylaitteen ja pilvipalvelun yhteistoimintaan.

Parquery (B2B)

Parquery on älypysäköinnin ratkaisu, joka hyödyntää konenäköä ja pilvessä toimivia syväoppimisen algoritmeja tarjoamaan pysäköintipaikoista reaaliaikaista analytiikkatietoa älyliikenneoperaattoreille, yrityksille ja kaupungeille.

Pzartech (B2B)

Pzartech kehittää 3D-tunnistusratkaisua raskaan kaluston mekaanisten osien tunnistukseen. Ratkaisu hyödyntää 3D-kuvankäsittelyä ja syväoppimista.

Soloblik (B2B)

Soloblikin dynaaminen varastointiratkaisu yhdistää älykkäiden sensorit kehittyneeseen IoT-tiedonkäsittelyyn. Ratkaisu löytää automaattisesti parhaat vapaat paikat varastoon saapuville tuotteille ja luo kaikista varastointitoimista täydellisen digitaalisen peilikuvan.

Trenox (B2B)

Team Robocrane pyrkii muuttamaan rakennustyömaiden nosturit työmaan älykeskuksiksi. Tavoite on hyödyntää korkealta saatavaa näkymää varmistamaan työmaan työntekijöiden ja alihankkijoille turvallisempi ja tehokkaampi työympäristö. Lopulta myös nosturin toiminta pyritään automatisoimaan.

Viimatech (B2B)

Viimatech kehittää kattavaa ja kustannustehokasta IoT-järjestelmää seuraamaan pumppausjärjestelmiä ja sähkömoottoreita. Uniikki ratkaisu mahdollistaa jopa 30–50 prosentin kustannussäästöt (energia ja ylläpito) pumppausjärjestelmien käytössä.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017