Huaweilta kännyköihin ensimmäinen tekoälyalusta

Huawei tuo älypuhelimiin uudenlaisen Kirin 970 -piirisarjan, joka tukee myös tulevaisuuden tekoälysovelluksia. Piirillä on Neutral Processing Unit (NPU) -osuus, jonka avulla pilvipalveluiden kanssa voidaan tarjota aivan uudenlaisia mobiilipalveluja.

Huawei julkisti uuden piirialustan Berliinissä meneillään olevilla IFA-messuilla.  Huawein Kirin 970 -piirisarja on ensimmäinen mobiilitekoälyalusta, jossa on erityinen Neutral Processing Unit (NPU).

Uutuuspiiri perustuu TSMC:n 10nm:n siruprosessorille. Siinä on 5,5 miljoonaa transistoria. Suoritinytimiä on kahdeksan , joista neljä Cortex-A73- ja neljä and Cortex-A53-ydintä. Piirien kellotaajuus on 2,8 gigahertsiä. Mali-G72 GPU-grafiikkaprosessoreita on 12. Piiri tukee tason 12  LTE-yhteyksiä. Uuden Soc-alustapiirin on suunnitellut Huawein HiSilicon-yksikkö.

Huawein uutuus on yrityksen mukaan 25 kertaa suorituskykyisempi ja 50 kertaa paremmalla hyötysuhteella toimiva kuin aiempi neliytimiset Cortex-A73 CPU-piirit. Kuvankäsittelyä koskevassa benchmark-testissä, Huawein mukaan Kirin 970 käsitteli 2000 kuvaa minuutissa, nopeimmin kuin mikään toinen markkinoilla oleva piirisarja.

Huawein kuluttajaliiketoimintayksikön johtaja Richard Yu esitteli keynote-puheenvuorossaan Huawein näkemyksen tulevaisuuden tekoälyratkaisuista. Hänen mukaansa pilvipalveluiden ja laitetekoälyn yhdistelmä tulee muuttamaan ihmisten tapaa käyttää ja hyödyntää kannettavia laitteitaan.

“Olemme uuden jännittävän ja paljon uusia mahdollisuuksia tarjoavan aikakauden kynnyksellä”, sanoo Huawein johtaja kuluttajaliiketoimintaryhmän johtaja Richard Yu (kuvassa).

Pilvipalvelujen tekoälyä on hänen mukaansa hyödynnetty laajasti, mutta käyttäjäkokemusta voidaan kehittää edelleen esimerkiksi viipeen, stabiiliuden ja yksityisyyden osalta.

Pilvipalvelujen tekoäly ja laitteiden tekoäly voi tukea toisiaan.  Myös esineiden internet saa piiristä uutta pontta. Huawein odotetaan hyödyntävän uutta piirialustaa Mate 10 ja Mate 10 Pro -kännykkämalleissaan.

TAUSTAA: Kiinalainen tietoliikennejätti Huawei työllistää maailmanlaajuisesti yli 180 000 henkilöä. Euroopassa yrityksellä on 9 900 työntekijää, joista 1 200 työskentelee tutkimuksen ja tuotekehityksen parissa. Suomen lisäksi yritykselllä 17 muuta tutkimuskeskusta kahdeksassa Euroopan maassa.

Päivitetty 18.10.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue tästä ilmaiseksi!