Kvanttiprosessori osoitti voimansa

IBM:n tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen algoritmin molekyylien ja kemiallisten yhdisteiden mallinnukseen. Siinä hyödynnetään yrityksen kehittämän seitsemän kubittisen kvanttiprosessorin ominaisuuksia.

Kuva: Nature

Tutkijat onnistuivat algoritmin ja prosessorin avulla määrittämään berylliumin hydridimolekyylin alhaisimman energiatason. Se on suurin molekyyli tähän asti, joka on onnistuttu mallintamaan kvanttijärjestelmällä.

Saavutus auttaa tutkijoita ymmärtämään yhä monimutkaisempia kemiallisia rakenteita, ja näin kehittämään uusia materiaaleja, energialähteitä sekä yksilöllisempiä lääkkeitä.

IBM on ollut erittäin aktiivisena alueella. Yritys on julkistanut myös Q-nimeä kantavan kvanttitietokoneen.

Toki berylliumin hydridimolekyylin (BeH2) mallintaminen onnistuisi nykyisillä järjestelmillä.

IBM:n tapa käyttää kvanttiprosessoria ja sitä hyödyntävää algoritmia tähtää BeH2:ta suurempien molekyylien mallintamiseen.

Tähän perinteisten järjestelmien kapasiteetti ei IBM:n mukaan enää riitä. Markkinoiden tehokkainkaan supertietokone ei tällä hetkellä kykene tarkkaan simuloimaan kofeiinin kaltaisen kemiallisen yhdisteen sisältämien kaikkien elektronien vuorovaikutuskäyttäytymistä.

Tutkimustyön tavoitteena on kyetä tulevaisuudessa analysoimaan molekyylejä ja kemiallisia reaktiota kokonaisuudessaan kvanttitietokoneiden avulla.

LISÄÄ: Tutkimustulokset julkaistiin Nature-tiedelehdessä (LINKKI).

Aloituskuva: IBM:n videolta (LINKKI)

 

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017