Vantaalle mikro-operaattoriverkko – Nokia mukana

Teleoperaattori Ukkoverkot ja Nokia ovat sopineet yhtiön valtakunnallisen verkon langattoman verkon päivittämisen Nokian LTE 450-teknologialla. Päivittämisessä käytettävät Nokian järjestelmät otetaan Suomessa käyttöön ensimmäistä kertaa. Helsinki-Vantaalle rakennetaan Nokian tekniikalla muös LTE-mikro-operaattoriverkko.

Ukkoverkkojen ja Nokian yhteistyö kattaa LTE 450-, TD-LTE 2600 -, Nokia Compact Network- ja Nokia FastMile -verkkoratkaisut. Ukkoverkkojen ja Nokian yhteistyö mahdollistaa myös uusien mikro-operaattoriverkkojen syntymisen Suomeen.

Ensimmäisen LTE-teknologialla rakennettavan mikro-operaattoriverkon on tilannut Finavia. 2.6 GHz:n taajuudella toimiva verkko pystytetään Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Vuonna 2014 perustettu Ukkoverkot operoi omaa LTE-pohjaista mobiilidataverkkoa ja lukuisia yksityisiä LTE-verkkoja. Yhteyksiä tarjotaan 450 MHz:n ja 2.6 GHz:n taajuuskaistoilla.

Ukkoverkkojen asiakkaita ovat muun muassa Puolustusvoimat, VR, Rajavartiolaitos, Suomen Erillisverkot, lääkärihelikopterit ja useat Suomen kunnat.

Yritys haki äskettäin  3,5 miljoonaan euron rahoituksen osakeannilla. Se aikoo kiihdyttää antirahalla dataverkkojensa kehitystyötä ja laajentaa Finavian verkon tavoin mikro-operaattoritoimintaan ja 5G-verkkojen kehitystyöhön.

Ukkoverkkojen käytössä olevat taajuudet ovat rajoitetusti saatavissa olevia, Viestintäviraston myöntämiä operaattoritaajuuksia. Yhtiö omistaa ja hallinnoi kaikkia Suomessa yleiseen käyttöön myönnettyjä 450 MHz:n matkaviestintaajuuksia ja merkittävää osaa 5G-verkoille sopivasta 2.6GHz:n taajuudesta.

Kuva: Finavia

 

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

Lisää mikro-operaattoritoiminnasta Uusiteknologia 1/2016 ja 2/2016 -artikkeleista.

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016/42

 

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016/20

 

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017