Tuotanto vauhdittuu tänä vuonna tuntuvasti – tässä kasvualat

Teollisuustuotannon kasvuvauhti nousee Etlan uusimpien tietojen mukaan tänä vuonna 4,5 prosenttiin. Autojen tuotanto on kovassa kasvussa ja myös sähkökoneiden ja elektroniikan valmistus kääntyi vahvaan kasvuun.

Moottoriajoneuvojen tuotanto kohoaa Etlan tilastojen mukaan merkittävästi tänä vuonna, vajaat 20 prosenttia vuodentakaisesta. Uudenkaupungin autotehtaalla Mercedes-Benz GLC-mallin tuotanto alkoi helmikuussa ja rinnakkain jatkuu A-sarjan autojen valmistus vuoden loppuun saakka.

Tuotannon kasvuvauhti hidastuu selvästi jo ensi vuonna, mutta pysyy edelleen vahvana. Myös muiden kulkuneuvojen tuotanto lisääntyy tänä vuonna noin 20 prosenttia. Telakkateollisuuden tilauskannat ovat pitkästä aikaa hyvin vahvat.

Koneiden ja laitteiden valmistus kääntyy tänä vuonna vahvaan yhdeksän prosentin kasvuun. Kauan odotettu sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuotannon kääntyminen kasvuun toteutuu tänä vuonna. Metallituotteiden tuotannon vahva kasvu jatkuu tänä vuonna vajaan kuuden prosentin tahtia.

Kemianteollisuuden tuotanto kasvoi viime vuonna tuntuvasti edellisvuoden öljynjalostusteollisuuden suurseisokin takia. Koska öljytuotteiden tuotantomäärät nousivat jo viime vuonna normaalilukemiin, kemianteollisuuden tuotanto nousee tänä vuonna vain noin kolme prosenttia.

Sähkö- ja elektroniikkateollisuuden vienti heräsi

Koko sähkö- ja elektroniikkateollisuuden viennin määrä kääntyi viime vuonna runsaan prosentin kasvuun. Etla arvoi, että kasvuvauhti kiihtyy runsaaseen kahdeksaan prosenttiin tänä vuonna, mutta hiljenee vajaaseen seitsemään prosenttiin ensi vuonna.

Teknologiateollisuuden tilauskantatiedustelun mukaan elektroniikka- ja sähköteollisuuden (tietoliikennelaitteet, sähkökoneet, terveysteknologia) uusien vientitilausten arvo nousi huhti-kesäkuussa neljä prosenttia edellisestä neljänneksestä ja 11 prosenttia vuodentakaisesta. Kesäkuun lopussa kertyneen tilauskannan arvo oli 8 prosenttia edellisvuotista suurempi.

Kuva: ABB

Tietokoneiden sekä elektronisten ja optisten laitteiden vientimäärä lisääntyi viime vuonna peräti yhdeksän prosenttia. Tänä ja ensi vuonna viennin kasvu jatkuu kahdeksan prosentin tahtia.

Mittaus-, testaus- ja navigointilaitteet ovat elektroniikkatuotteiden suurin alatoimiala. Niiden osuus koko sähkö- ja elektroniikkateollisuuden viennin arvosta oli vuoden alkupuoliskolla vajaat 14 prosenttia, ja niiden viennin arvo nousi yhdeksän prosenttia edellisvuodesta.

Viestintälaitteiden osuus sähkö- ja elektroniikkateollisuuden viennin arvosta oli kymmenen prosenttia. Niiden viennin arvo kohosi 31 prosenttia edellisvuodesta. Säteilylaitteiden sekä sähkölääkintä- ja sähköterapialaitteiden osuus oli seitsemän prosenttia. Niiden vienti kuitenkin väheni arvoltaan yhdeksän prosenttia.

Elektronisten komponenttien ja piirilevyjen osuus oli vajaat seitsemän prosenttia, kun niiden vienti kohosi arvoltaan 37 prosenttia edellisvuodesta.

Sähkölaitteiden viennin määrä (toimiala C27) kääntyi viime vuoden marras-joulukuussa reippaaseen kasvuun. Alan vienti kasvaa tänä vuonna kahdeksan prosenttia ja vuonna 2019 noin viisiprosenttia.

Sähkömoottorit, -generaattorit ja -muuntajat ovat sähkölaitteiden suurin alatoimiala. Niiden osuus koko sähkö- ja elektroniikkateollisuuden viennin arvosta oli ensimmäisellä vuosipuoliskolla 34 prosenttia. Ryhmän vienti kasvoi arvoltaan 22 prosenttia vuodentakaisesta.

LISÄÄ: Etlan suhdanne-julkaisu 19.9.2017   (LINKKI)

 

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017