Mobiilikäyttöjärjestelmät kiinnostavat – tätä on tarjolla

Mobiilikäyttöjärjestelmien markkinat ovat kutistuneet lähes pelkästään Applen iOS:n ja Googlen Androidin kisaksi. Juuri ilmestyneessä Uusiteknologia-lehdessä on katsaus muihinkin mobiililaitteiden käyttöjärjestelmiin ja niiden ohjelmointityökaluihin. Artikkeli on luettavissa veloituksetta verkon näköislehtiversiona.

Älypuhelinalustoja on kahdesta suuresta huolimatta edelleen muitakin, joten täyteen kattavuuteen halutessaan pitää oma sovellus ohjelmoida erikseen kaikille alustoille. Tosin useimmat tulevat tekemään versiot vain uusimmille Applen iOS11:lle ja Androidin Oreo 8.0:lle. Tarjolla on kuitenkin useita Linux-pohjaisia versioita. Yksi kiintoisimpia on edelleen Jollan Sailfish ja Samsungin Tizen omaperäisine ratkaisuineen.

Syyskuun numerossa esitellään mobiililaitteiden uusimmat käyttöjärjestelmäversiot ja niiden sovellustyökalut. (LINKKI)

Älypuhelinsovellukset on tehty yleensä natiivisovelluksina eli jokaiselle eri laitealustalle pitää ohjelmoida oma sovellus. Esimerkiksi Applen iOS-sovellukset on ohjelmoitu Objective-C  tai  Swift  ohjelmointikielellä  Xcode-kehitystyökalujen avulla.  Android-sovellukset on ohjelmoitu Java-ohjelmointikielellä käyttäen Googlen tarjoamilla kehitystyökaluilla.

Sovellusten kehittämiseen liittyy artikkelin mukaan koodauksen ja käyttöliittymän suunnittelun  lisäksi  myös  monia  muita  asioita,  kuten  esimerkiksi  sovelluskauppojen  käyttöehdot  ja  säännöt,  joihin  on  sitouduttava  ja  ennen  julkaisua suoritettava tarkistusprosessi.

Siitä ei päästä mihinkään, että usean eri älypuhelinalustan tukeminen on sovelluskehittäjille työlästä, Laajasti leviävissä kuluttajasovelluksissa se ei välttämättä ole ongelma, mutta jonkun teollisuuden erikoissovelluksen tukeminen useille eri mobiilialustoille voi olla liian raskasta.

Artikkelin mukaan on silti olemassa useita vasteenotettavia vaihtoehtoja käyttöjärjestelmäkohtaiselle sovelluskehitykselle. Harkitsemisen arvoisia menetelmiä ovat esimerkiksi web-sovelluksen käyttäminen,  hybridisovelluksen  tekeminen  tai  useaa  alustaa  tukevan  nativi-sovelluksia  tuottavat  työkalut.

LISÄÄ: Tomi Engdahlin artikkeli Uusiteknologia 2/2017 syyskuu (LINKKI, näköislehti)

Kuva: Shutterstock

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!