Raportti: Suomelle uutta kasvua alustataloudesta

Suomessa uutta kasvua on haettava tuotannon palvelullistamisesta, dataan perustuvasta arvonluonnista ja verkostomallien hyödyntämisestä. ’’Kasvu on toteutettavissa digitaalisten ratkaisujen innovatiivisilla yhdistelmillä’’, totesi Tekesin digijohtaja Pekka Sivonen eilen Finlandia-talolla järjestetyssä Suomi ja tekoäly alustatalouden aikakaudella -tapahtumassa.

Digitaaliset alustat tulevat järjestämään globaalien markkinoiden arvonluonnin aivan uudella tavalla. Siksi Suomen pitää olla Tekesin Pekka Sivosen mukaan eturintamassa tekoälyn, seuraavan sukupolven verkkojen, lohkoketjujen ja muiden datatalouden mahdollistajien hyödyntämissä.

Tapahtumassa julkistettiin myös Työ- ja elinkeinoministeriön johdolla toteutettu Tekes-raportti, joka sisältää tiekartaston siitä, miten edistetään alustatalouden eli datapohjaisen ja skaalautuvan globaalin liiketoiminnan kehittämistä Suomessa.

Suomi lähtee tässä liikkeelle muiden Euroopan maiden tapaan takamatkalta tunnettuihin amerikkalaisiin ja kiinalaisiin kaupankäynnin alustoihin verrattuna. Pääasiassa teollisia laitteita ja välituotteita vievälle Suomelle erityisen mielenkiintoinen mahdollisuus on teollisten ostajien alustojen synty kulutustavaroiden alustojen rinnalle.

”Suomi voi olla jatkossa edelläkävijä ja rohkea uudistaja, jonka eteneminen houkuttelee investointeja Suomeen, luo uusia vientiin kelpaavia ratkaisuja ja nostaa meidät suunnannäyttäjäksi. Miksi pitäisi tyytyä vähempään, kysyi kansliapäällikkö Jari Gustafsson tapahtumassa.

Uuden alustatalouden kasvuvision mukaan Suomesta halutaan rakentaa uudenlainen dynaaminen alustatalouden toimintamalleja toteuttava yhteiskunta. Siinä kansalaiset saavat laadukkaita palveluita ja suomalaisten yritysten on mahdollista ja kannattavaa investoida alustatalouden liiketoimintamallien kehitykseen.

TEM:n ja Tekesin Alustatalouden tiekartasto -raportin tekemisessä oli mukana yli 300 asiantuntijaa 70 yrityksestä sekä laajasti yhteiskunnallisia toimijoita. Alustatalouden tiekartasto ja eilen julkistettu tekoälyn hyödyntämisohjelma ovat myös hallituksen kärkihankkeita.

LISÄÄ: Digitaalisen alustatalouden tiekartasto (LINKKI, pdf) ja videoesitykset 23.10.2017 seminaarista (LINKKI)

TAUSTAA: Alustatalous muuttaa toimintaa

  • Alustatalous on internetistä kummunnut, nopeasti vakiintuva liiketoiminnan organisoitumismalli, jota käytetään erityisesti skaalautuvien palvelukokonaisuuksien toteuttamiseen.
  • Kuluttaja-alustat rakentuvat ekosysteemeiksi, joissa alustan luojan ympärillä on satoja miljoonia asiakkaita ja satojatuhansia tuotteiden ja palvelujen tarjoajia.
  • Teollisille toimialoille on syntymässä samanlaisia toimintamalleja. Myös esimerkiksi liikenteen, terveyden ja koulutuksen alustat ovat kehittymässä nopeasti.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017