Tekoälylle tutkimuskeskuksia ja kiihdyttämöitä

Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto yhdistävät voimansa perustamalla tekoälyyn keskittyvän tutkimuskeskuksen. Tammikuussa 2018 aloittavan keskuksen lisäksi Suomeen ideoidaan tekoälyyn liittyviä yrityskiihdyttämöitä.

Alkuvuodesta 2018 toimintansa aloittava Finnish Center for Artificial Intelligence (FCAI) – keskus tuo yhteen yliopistot, yritykset ja julkisen sektorin. Uuden tekoälyn tutkimuskeskuksen tavoitteena on tehdä Suomesta johtava maa tekoälyn tutkimuksessa ja tutkimustiedon hyödyntämisessä.

”Keskuksen kunnianhimoisena tavoitteena on tehdä Suomesta johtava maa siinä, miten tekoälytutkimusta tuetaan”, sanoo FCAI:n valmistelussa mukana ollut Petri Myllymäki, joka toimii Aallon ja Helsingin yliopiston yhteisen Tietotekniikan tutkimuslaitoksen HIIT:n johtajana.

Kuva: Aki-Pekka Sinikoski/Aalto/Helsingin yliopisto.

Helsingin yliopiston ja Aallon tutkijat ovat ratkoneet jo ennestään esimerkiksi sitä, miten tekoäly ymmärtäisi paremmin ihmisten käyttäytymistä. Akateemikko Teuvo Kohosen pioneerityö neuroverkkojen parissa tunnetaan ympäri maailmaa.

Tekoälyssä tie perustutkimuksesta kaupallisiin sovelluksiin saattaa olla hyvinkin nopea, koska laskentamalleja kehitetään samalla datalla ja ohjelmistoilla, joita yritykset myöhemmin hyödyntävät. Helsingin alueen tekoälytutkimus on jo johtanut useisiin eturivin yrityksiin, kuten Curious AI ja Etsimo.

Myös FCAI:n toiminnassa tulee olemaan alusta lähtien mukana joukko yrityksiä, joilla on mahdollisuus panostaa tutkimusyhteistyöhön paitsi taloudellisesti myös ajankäytön ja osaamisensa puolesta.

Yhteistyösopimuksia solmitaan juuri nyt aktiivisesti. FCAI on jo vahvasti verkostoitunut myös kansainvälisesti, ja lisää yhteistyöhankkeita käynnistetään sekä kansainvälisesti että kansallisesti muiden yliopistojen kanssa. FCAI järjestää 13. joulukuuta Espoon Dipolissa myös Artificial Intelligence Day -tapahtuman, joka tuo yhteen tutkijat, yritykset ja julkisen sektorin edustajat.

 LISÄÄ: Uusiteknologia.fi:n tekoäly-uutiset (LINKKI) ja FCAI:n Artificial Intelligence Day Espoossa 13.12.2017 (LINKKI)

Tekoäly kiinnostaa kasvavasti

Tekoälystä on tullut uusi iskusana. Vielä muutama vuosikymmen sitten itsestään ajavat autot ja tietokoneen suorittama kuvien sisällön tunnistaminen tai kielenkääntäminen edustivat puhdasta scifiä. Nyt kaikista näistä teknologioista on jo tullut merkittävää bisnestä.

Suomessa tekoäly kiinnostaa myös Jyväskylän yliopistoa, joka on lähtenyt yhteistyöhön IBM kanssa Watson-tekniikassa. Jyväskylään on perustettu tekoälytekniikan laboratorio ja uusien läpimurtoteknologioiden innovaatiokeskus.

Uudessa tänään julkistetussa Suomen tekoälyaika-raportissa ehdotetaan myös erityisten tekoälykiihdyttämöiden perustamista. Niden avulla voitaisiin nopeuttaa tekoälyn käyttöönottoa Suomessa.

Tekoälytutkimukseen ehdotetaan myös Suomen tekoälyaika-raportissa selkeää tutkimusrahoituksen kasvattamista.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017