Liikennemerkkejä valvotaan RFID-tunnisteilla

Suomalaista RFID-osaamista viedään Kroatiaan liikennemerkkien valvontaan. Mukana on Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Aksulit  Oy ja Jyväskylän ammattiopisto yhdessä kroatialaisen Zagrebin yliopiston kanssa. Samaa tekniikkaa voitaisiin käyttää myös Suomen tieverkostossa.

Suomalaisessa menetelmässä liikennemerkit identifioidaan RFID-tunnisteella. Tarkastusautoon asennetaan lukijat, jotka lukevat liikennemerkkien tunnisteet automaattisesti niiden ohi ajettaessa.

Tiedot tallentuvat tietokantaan, josta järjestelmä ilmoittaa huoltoyhtiölle, milloin liikennemerkki puuttuu, on väärässä paikassa, pitää poistaa tai vaihtaa. Asiakkaan toiminnanohjausjärjestelmä kerää tietoa myös muista tietolähteistä. Tämä mahdollistaa ilmoitukset vioittuneista tai käyttöikänsä päähän tulleista liikennemerkeistä.

Idean isän, JAMKin logistiikan lehtori Mikko Keskisen mukaan testauksen aikana on luotu kansainvälisiä kontakteja ja asiakkuuksia kahden korkeakoulun välillä yhteistyökumppanit mukaan lukien.

’’Pilotointi aloitettiin alustavilla testeillä viime keväänä Kroatiassa. Niillä luotiin pohjaa RFID-järjestelmän tuotteistamiselle, jota on tehty kesän ja syksyn aikana. Kroatian valtio on tukenut pilotointia ja mikäli asetetut tavoitteet saavutetaan, Zagrebin yliopisto jatkaa omalta osaltaan tutkimusta lisämittauksin, Keskinen toteaa.

Yhteistyöprojektissa luodaan tekninen spesifikaatio ja menetelmän simuloinnin perusteella valikoituvat tägit, jotka lähtevät Zagrebin maanteille testattavaksi. Liikennemerkkejä ollaan merkitsemässä RFID-tägein koko Kroatian kantatieverkostossa.

Seurantaa voi tulevaisuudessa suorittaa mm. kuorma- ja rekka-autoihin kiinnitettävillä lukijoilla, jolloin seuranta helpottuu entisestään, eikä erillistä seuranta-autoa tarvita.

Suomessa vastaavaa järjestelmää ei vielä ole käytössä, mutta menetelmä soveltuisi rakentajiensa mukaan käytettäväksi myös Suomen maanteillä.

Kuvituskuva: Citroen

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017