Onko Suomi tippumassa digikehityksestä?

Suomalaisyritysten digistrategiat ovat maailmanluokkaa, mutta ne eivät johda Boston Consulting Groupin selvityksen mukaan haluttuihin lopputuloksiin. Tätä kehitystä pyrkii vastustamaan ainakin Helsingin seudun liikenne (HSL) uudella reittioppaalla ja muilla mobiilisovelluksilla.

Laajemmassa mitassa Suomi putoaa Boston Consulting Groupin selvityksen mukaan muiden Pohjoismaiden kanssa reilusti alle kansainvälisen keskitason ja uuden digitaalisen liiketoiminnan kehittämisessä jopa huonoimpaan neljännekseen. Käytännössä siis tekniikka osataan, mutta niiden palvelustaminen mättää.

”Ruusuinen kuva Suomen ja Pohjoismaiden digiosaamisesta on haalistumassa. Yrityksien kilpailukyky ja esimerkiksi mahdollisuudet kasvaa kansainvälisesti ovat uhattuina, jos strategiat ja visiot eivät käänny myös tuloksiksi”, sanoo  Boston Consulting Groupin Pohjoismaiden digiliiketoiminnasta vastaava Santeri Kirvelä.

Raportin mukaan yritysten digitalisaatiokehitystä jarruttaa esimerkiksi riskejä karttava yrityskulttuuri, jossa tehokkuutta haetaan kulukuurien kautta ja innovaatioissa keskitytään asteittaiseen, pienin askelin tapahtuvaan kehitykseen. ”Olimme Suomessa hereillä digitalisaation edellisessä aallossa. Silloin tehtiin esimerkiksi nettipankkeja ja ensimmäisen vaiheen verkkokauppoja, mutta nyt olemme jääneet jälkeen muusta maailmasta”, Kirvelä sanoo.

LISÄÄ: Bigger, bolder and faster – The digital agenda for Nordic companies -raportti (LINKKI)

HSL:n reittiopas uudistui – esimerkki muille

Helsingin seudun liikenteen reittiopas uudistui helmikuussa. Nykyisin uudella Reittioppaalle on nyt 150 000 päivittäistä käyttäjää, kun aiemmalla päästiin 20 000 päiväkävijään. Huippupäivinä käyttäjiä voi olla jopa 200 000.

Uutta Reittiopasta kehitetään edelleen ja uusia ominaisuuksia julkaistaan kahden viikon välein. Esimerkiksi käyttäjien ja kehitystiimin huomaamia virheitä korjataan koko ajan.

Myös vanhan reittioppaan rajapintoja ja avointa dataa hyödyntävät käyttäjät ja sovelluskehittäjät ohjataan käyttämään uuden oppaan rajapintoja ja dataa. Myös Reittioppaan esteettömyyttä on parannettu syksyn kuluessa.

LISÄÄ: HSL:n uusi reittiopas (LINKKI) ja HSL:n muut mobiilisovellukset  (LINKKI)

Kuva: HSL/Lauri Eriksson

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!