Mobiilimaksaminen yleistyy

Deloitten Global Mobile Consumer Survey 2017 -tutkimus kertoo, että yli puolet pohjoismaalaisista käyttää älypuhelintaan esimerkiksi pankkitilien saldojen tarkastamiseen. Suomi tulee vielä hieman jäljessä mobiilimaksamisessa.

Nopeasta kehityksestä huolimatta kaupoissa tapahtuva mobiilimaksaminen ei ole konsulttiyritys Deloitten mukaan silti vielä pohjoismaalaisten arkea. Tähän on suuresti vaikuttanut siihen soveltuvien mobiilisovellusten puute.

Tilanne muuttuu ensi vuoden aikana, kun isot globaalit toimijat tuovat sovelluksensa myös Pohjoismaiden markkinoille. Esimerkiksi Apple toi jo oman kännykkämaksunsa kaikkiin Pohjoismaihin. Silti käyttö ei tule räjähtämään.

Apple Pay toimii iPhone SE-, iPhone 6- ja uudemmissa iPhone-malleissa sekä Apple Watch -älykellolla.

”Mobiilimaksaminen varmasti yleistyy, kun uusia palveluita lanseerataan, mutta esimerkiksi Apple Payn kaltaisen palvelun edut jo yleisesti käytössä olevaan lähimaksuun verrattuna eivät ole kuluttajille selviä. Tämä on osoittautunut kasvua rajoittavaksi tekijäksi maissa, joissa Apple Pay on ollut kauemmin käytettävissä”, sanoo Deloitten teknologia, media ja telekommunikaatio -toimialan vetäjä Jukka-Petteri Suortti.

Deloitten tutkimuksen mukaan kaupoissa tapahtuvan mobiilimaksamisen suurin haaste piilee kuluttajien vakuuttamisessa. 45 prosenttia pohjoismaalaisista sanoo, että he eivät koe mobiilimaksamista hyödylliseksi. Tämän lisäksi, yhä useammassa pankkikortissa on Deloitten mukaan lähimaksuominaisuus, jonka ansiosta pankkikortilla maksu on jo erittäin nopeaa ja mutkatonta.

Joka neljäs pohjoismaalainen kertoo tietoturvan olevan edelleen yksi suurimmista syistä, miksi he arastelevat käyttää älypuhelintaan maksamiseen.

”On yleinen harhaluulo, että mobiilimaksaminen olisi yhtään tietoturvattomampaa kuin esimerkiksi pankki- tai luottokortin käyttö: se on yhtä, ellei jopa turvallisempaa kuin luottokorttimaksaminen. Jotta mobiilimaksaminen otetaan osaksi arkea, mobiilikehittäjien täytyykin keskittyä yhä enemmän turvallisuuden tunteen luomiseen itse tietoturvan lisäksi”, huomauttaa Deloitten Suortti.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017